Hogyan tervezd meg a gardróbod?

2020. november 02. 17:42 - agnesdualko

3+1 alapvető lépés a ruhák megfelelő tárolásához

Talán emlékszel még, hogy tavasszal egész jól körbejártam a tárolás témakörét. Írtam a konyhai tárolásról, a fürdőszobáról, az előszobáról, de még a könyvek elpakolásához is hoztam tippeket. Ez talán a leggyakrabban előforduló kérdéskör, ami foglalkoztatja a megbízóim és egyébként a saját lakásomban engem is.
Vissza-visszatérő momentum, hogy hogyan tudom elpakolni a holmijaimat úgy, hogy mindennek meglegyen a maga helye és átlátható is legyen, ne kelljen hosszú perceket az éppen szükséges tárgy keresésével töltenem.

Azt gondolom, hogy mindennek a nulladik lépése egy alapos selejtezés és egyfajta szemléletváltás, amihez Móni mostani kihívása is hozzásegít (A kihívásról ebben a videóban beszélgetünk, a csoporthoz pedig itt tudsz csatlakozni, még nem késő!).

Nem mondom, hogy könnyű, sőt azt sem, hogy gyorsan meglesz. Idő kell, hogy a vásárlási szokásainkat átalakítsuk, tudatosabbá váljunk és ahhoz is, hogy átlássuk, mi az, amire valóban szükségünk van és mik azok a dolgok, amiket feleslegesen pakolgatunk jobbra-balra. Nyilván nem az a cél, hogy mindent kidobj és mostantól nomád életmódot folytass egy üres lakásban, de ha sikerült megválni a szükségtelen holmiktól, csak akkor indul a tárolóhely tervezése. Sosem fordítva.

main_8.jpg

Ebben a bejegyzésben a ruhaneműk tárolását veszem górcső alá, de az említett lépések általánosan alkalmazhatóak.

1. Összesíts!

Azaz vedd számba, hogy miből mennyi van. Ez azért fontos, mert minden ruhaneműnek megvan a legpraktikusabb tárolási módja. Ha a munkád miatt több kosztümmel/öltönnyel rendelkezel, nyilván több vállfás szekcióra lesz szükséged, mint másoknak. Ha szerelmese vagy az óráknak, öveknek, szintén másfajta elemeket kell terveznünk a szekrényedbe.

2. Mérd fel a rendelkezésre álló helyet!

Ehhez szükséged lesz egy minimális ergonómiai ismeretre, de ha nincs, semmi gond, ezért vagyunk mi, lakberendezők.
Hogy mit értek ezalatt? A szekrény méreteit nem csak a helyiség méreteihez, hanem hozzád is igazítjuk. A leggyakrabban használt holmik praktikusan szemmagasságban legyenek, ehhez persze ilyen szekrényt kell tervezni. Arra is ügyelni kell, hogy maradjon elég helyed lehajolni. A vállfás elemet minimum 63 cm-esre illik tervezni, de ha tolóajtós a rendszer, az ajtó vastagságával is számolni kell.

3. Tervezd meg az egyes darabok helyét!

Már tudod, hogy mit és mekkora helyen szeretnél tárolni, így jöhet az a lépés, hogy „kisakkozod”.
Rajzolj, méregess, tologass és tervezz minden darabodnak helyet. Alapvetően az alábbi elemekből válogathatsz:
   -   vállfás,
   -   polcos,
   -   fiókos.
Gondold át, hogy neked eddig mi vált be a legjobban és mi volt, ami kifejezetten zavart.

A következő ötleteket azért gyűjtöttem össze, hogy tudj belőle meríteni, hátha találsz közte olyat, ami megkönnyíti számodra a tárolást.

Ruhalift

Felfelé általában könnyebb terjeszkedni, viszont az egyértelmű, hogy a fiókoknak alulra kell kerülniük. A ruhalift miatt az sem gond, ha magasabbra kerülnek a vállfás ruháid.

ruhalift.jpg

 

Nadrágtartó

Ha sok olyan nadrágod van, ami könnyen gyűrődik, érdemes lehet egy ilyet betervezned.

nadragtarto.jpg

 

Lapos fiókok

Nem feltétlenül az a praktikus fiók, ami mély. Öveknek, nyakkendőknek, óráknak és ékszereknek sokkal célszerűbb egy ilyen, tálcaszerű megoldást alkalmazni.

 lapos_fiok.jpg

 

Cipőtárolás átláthatóan

Sokkal könnyebben megtalálod majd a cipődet, ha a szekrényedbe egy ehhez hasonló tárolót készíttetsz. Előnye, hogy viszonylag keskeny, így a „maradék” helyekre is betervezhető.

cipos.jpg

 

+1 tipp a kényelemért

Van egy dolog, amiről rendszerint hajlamos az ember megfeledkezni a gardróbszekrény tervezésekor, ez pedig nem más, mint a világítás. Kérj LED-es világítást szekrényedbe, ezzel nemcsak könnyebben megtalálod a keresett darabot, de hangulatvilágításként is alkalmazhatod a hálószobában.

light.jpg

Az említetteken túl még számos dolgot figyelembe kell venni egy szekrény tervezésénél, de ezekre majd egy későbbi bejegyzésben térek ki.

Remélem, találtál hasznos tippet a gardróbszekrényed kialakításához. Ha elakadtál, írj nyugodtan és segítek!

Szép napot,
Ági

 

Fotók: Pinterest

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr2716270072
süti beállítások módosítása