Ti kérdeztétek 7.0 – Hogyan tároljam a könyveimet?

2020. május 04. 11:10 - agnesdualko

3 + 1 ötlet könyvtároláshoz

lap_1.jpg

 

A kérdőív kitöltők közül valaki azt írta, hogy szívesen látna egy blogbejegyzést a könyvtárolásról.

Mivel a kitöltés teljesen névtelen módon zajlik, nem volt lehetőségem visszakérdezni, hogy mekkora lakásról van szó, mennyi hely áll rendelkezésre, hány darab és milyen könyvek tárolásáról kell gondoskodnunk stb.

Ezek fontos szempontok, mielőtt belevágunk a tárolóbútorok megtervezésébe. Az információhiány ellenére úgy gondoltam, hogy ez a téma is megér egy cikket, hiszen általánosságban is tudok írni a kérdésről, ami hasznos lehet bárkinek.

Aki szereti a könyveket és halmozza is őket otthon, már szembesült a könyvek rendszerezésének problémájával. Kihívás lehet olyan tárolóhelyet kialakítani nekik, ahol úgy férnek el, hogy meg is találom, amit keresek, de jól is mutatnak együtt.

Ebben a bejegyzésben olyan ötleteket gyűjtöttem össze, melyek nemcsak a rendszerezés kérdésére, de a dekorációs szempontokra is megoldást kínálnak.

 

Üvegajtóval ellátott polcrendszerek

Az első tippem azoknak szól, akiknek amellett, hogy rengeteg könyvük van, rendelkezésükre áll egy olyan falfelület, ahol meg is tudják mutatni ezt. Annak érdekében, hogy ne kelljen takarításnál folyton lepakolni a teljes házi könyvtárat, alkalmazz olyan rendszert, mely üvegajtóval ellátott, megkímélve a könyveket a porosodástól - és önmagad az extra munkától.

uveg1.jpg

uveg2.jpg

 

Több helyed van, mint gondolnád

A tárolás témakörében írt blogposztjaimban már többször is említettem, hogy sokszor olyan helyeken tudunk egészen nagy tárolófelületet kialakítani, ahol elsőre eszünkbe sem jutna. Érdemes hát kreatívan tekinteni a rendelkezésünkre álló térre – egy-egy polc könnyedén felszerelhető az ajtó fölé vagy mellé, a szoba egy eldugott sarkába vagy akár a lépcsőház falára is.

 

Nem minden csak az, aminek elsőre látszik

Ez most vicces így leírva, de könyvtárolásra használhatsz bármit, amire a könyveket rá tudod pakolni. Ennek a kérdésnek – mint sok más esetben láttuk már – szinte csak a kreativitás szab határt. Valószínűleg eddig sem egy gyümölcsösládára, sem egy fa kábeldobra nem néztél könyvespolcként – éppen ideje meglátni a lehetőséget ezekben a tárgyakban is és elővenni a kézügyességed.

mas1.jpg

mas2.jpg

mas3.jpg

 

Ha mégsem állnál neki a barkácsolásnak, a készen kapható bútorok és kiegészítők között is találhatsz olyan terméket, melyeket másra találtak ki, de teljesen jól betöltik ezt a szerepet is.
Mozgó könyvespolcod lehet, ha az alábbi zsúrkocsit választod. Gyerekkönyvek tárolásához szuper lehet egy képtartó polc is, melynek segítségével a pici könnyebben kiválaszthatja, miből szóljon az esti mese.

mas5.jpg

mas6.jpg

 

Látványos rendszerezés

Nem tudom, hányótoknak sikerült ABC sorrendbe rendszerezni vagy szerzők, vagy cím szerint a könyveit (esetleg még tematikus csoportokat is kialakítani), majd hosszútávon meg is tartani ezt a rendszert, de sejtem a választ…

Ahhoz, hogy jobban átlásd a könyveid és még jól is mutassanak együtt, a következő ötletet hoztam el Neked: színek szerint rendezd sorba őket! Ezután nem kell hosszasan azon gondolkoznod, ki is írta, vagy mi volt pontosan a címe, elég lesz arra visszaemlékezni, hogy milyen borítóval látták el az a darabot, amit keresel.

szin3.jpg

 

Ha belekavarodtál, hogy milyen szín után melyik következzen, vagy egyszerűen csak letisztultabb összképre vágysz, azt is megteheted, hogy a gerincükkel befelé fordítva helyezed el a könyveket. Memóriajátéknak is tökéletes… :)

lap2.jpg

 

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!


Hatékony rendszerezést, majd  jó olvasást kívánok,
Ági

 

Képek forrása: Pinterest

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr4215658830
süti beállítások módosítása