Ti kérdeztétek 2.0 – Miért nem férek el a konyhámban?

2020. április 16. 16:43 - agnesdualko

1_7.jpg

 

Ezúton is köszönöm, ha Te is kitöltötted a kérdőívem. Ha még nem tetted, itt megteheted – hálás vagyok minden válaszért.

A legtöbben azt írtátok, hogy a tárolás kérdése okozza Nektek a legnagyobb fejtörést.
Nem fér el a sok holmi az egyes helyiségek szekrényeiben, emiatt folyamatosan azt érzed, hogy rendetlenség van, amitől pedig frusztrált leszel. Abban szeretnék most segíteni, hogy ez ne így legyen.

Maga a tárolástan egy összetett kérdéskör, ezért nem is sűríteném bele egyetlen blogbejegyzésbe.
Azt is fontos megjegyeznem, hogy mindannyiunk otthona más, eltérő méretű a rendelkezésre álló hely, más mennyiségű és minőségű holmival rendelkezünk, és más-más igényekkel. Éppen ezért nagyon nehéz egy füst alatt mindenkinek segítenem.

Arra gondoltam, hogy olyan tippeket gyűjtök össze, amit akkor is tudsz hasznosítani, ha meglévő, régebb óta lakott lakásról van szó, de abban az esetben is hasznodra válik, ha még csak most tervezgeted a helyiségek kialakítását.

Elsőként a konyhát veszem górcső alá, a konyhai tároláshoz hoztam pár praktikus ötletet.

Mielőtt belevágnék, arra bátorítalak, hogy nézd át az itt tárolt dolgaid. Sokan esünk abba a hibába, hogy folyamatosan halmozzuk fel a tárgyakat, eszközöket, melyek úgy foglalják a helyet a szekrényeinkben, hogy akár évek óta nem is nyúltunk hozzájuk. A legegyszerűbb módja a selejtezésnek, hogy mindent kipakolsz, és csak azt teszed vissza, amit valóban használsz. A többit add el, vagy ajándékozd oda valakinek. Hidd el, hogy nincs szükséged 28 darab bögrére, hiába tetszik mindegyik.

 

Kihúzható rendszerek

Megkönnyíti a tárolást, ha olyan rendszereket alakítasz ki szekrényeidben, melyek elősegítik, hogy mindent láss, és mindenhez egyszerűen hozzáférj. Nemcsak az evőeszközök tárolásánál érdemes a fiókos módszert alkalmazni – egy erős vasalattal ellátott polcon akár edényeket, tányérokat is tárolhatsz. Bármi, ami kihúzható, Neked segít – hiszen az így rendszerezett holmik egy mozdulattal máris átláthatóak.
Ha maradt a szekrény mellett egy kis hely, ahova már másik elem nem fér el, érdemes asztalossal készíttetni egy egyedi, gurulós elemet, mert bármilyen picinek is tűnik az a sarok, bizony sok holmit el tud nyelni.

 

Szekrényen belüli okos megoldások

Egymásra halmoztál 10 tányért, de pont a legalsót szeretnéd kivenni?
Ilyen helyzetben segítenek a szekrénybe helyezhető elosztók, polcok. Segítségükkel egyszerűen (balesetmentesen) ki tudod venni a szekrényből azt, amire szükséged van.
Üvegek, hosszúkás edények tárolására pedig a kerek forgótálcát javaslom. Hálás leszel magadnak, ha beszerzel pár ilyet, mert azt is meg fogod találni, ami eddig eltűnt a szekrény belsejében.

forgotalca.jpg

elosztok.jpg

 

Hulladéktárolás

Remélem mostanra a Te is szelektíven gyűjtöd a szemetet. Ha így van, biztosan szembesültél azzal a problémával, hogy a többféle szemetest nehéz praktikusan elhelyezni. A legtöbb háztartásban vagy a sarokba kitett különálló kis kuka van, vagy a mosogató alatti alsószekrényben lett elhelyezve. Érdemes azonban a szemetest is kihúzható elembe tenni, hiszen nemcsak helyet spórolsz vele, de tisztán tartani is könnyebb lesz a bútort.

szemetes.jpg

 

Maximális helykihasználás

Egy szekrénynek nem csak a belső terét, de az ajtaját is használhatod tárolásra, amennyiben beszerzed hozzá a megfelelő méretű tárolóeszközt és/vagy akasztót. Konyhában a felsőszekrény aljára is rögzíthetsz ilyesmit – akár akasztókat, vagy egy mágneslapot, ahova a fűszeres dobozaid fel tudod helyezni a tetejüknél fogva.
Óvva intelek viszont attól minden szekrény alját telepakold - ez szintén a rendetlenség érzését keltheti.

fuszeres.jpg

fuszeres2.jpg

fuggoleges.jpg

fuggoles2.jpg

 

Remélem, hasznosnak találtad ezeket az ötleteket.

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

Jó pakolászást kívánok,
Ági

 

Képek forrása: Pinterest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr5715617168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása