5+1 tipp, hogy a legjobbat hozd ki az otthonodból és a bezártságból

2020. október 26. 15:59 - agnesdualko

Azt hiszem a 2020-as évet senki nem így tervezte. Viszont ha már így alakult, a legtöbb, amit tehetünk, hogy ebből a helyzetből is megpróbáljuk kihozni a maximumot.

Ebben a bejegyzésben olyan tippeket gyűjtöttem össze, melyek alkalmazásával elősegítheted, hogy a lakásod egy olyan kellemes tér legyen, ahol jó otthon lenni – és hosszabb idő után se érezd azt, hogy frusztrált vagy a bezártságtól.

A teljes írásommal korábban már találkozhattál, hiszen még akkor írtam, amikor idén először vezették be a kijárási korlátozást. Ha szeretnéd elolvasni az egészet, írj nekem üzenetet és elküldöm a linket hozzá!

Nem tudom, hogy mikor ezt a cikket olvasod, éppen milyen rendelkezések érvényesek a vírushelyzet miatt – de tartalma aktuális lehet bármikor, amikor több időt kényszerülsz tölteni a négy fal között.

Nézzük tehát azt a pár alapvető lépést, ami szerintem mindenképpen szükséges ahhoz, hogy jobban érezd magad a lakásodban.

aroma.jpg

1. Rendszerezz és takaríts!

Véleményem szerint, ahhoz, hogy az otthonodban jól érezd magad, az első lépés, hogy rendet teszel és alaposan kitakarítasz.

Mielőtt nekiállnál, hogy teljesen berendezkedj a „sehova sem megyek” állapotra, menj végig az egyes helyiségeken és tegyél rendet. Selejtezz, pakold ki a szekrényeid és gyűjtsd össze azokat a holmikat, amiket nem használsz. Ne legyen az a kifogás, hogy de az még jó lesz valamire – ha több mint egy éve nem nyúltál hozzá, el kell, hogy keserítselek: valószínűleg már nem is fogsz.

Tipp: Ha úgy érzed, nem megy egyedül, novemberben lehetőséged van csatlakozni egy alapos selejtezős kihíváshoz a TÉRterápia blog írójával. Mónival egy interjút is készítettem korábban, amit itt megtalálsz.

pexels-cottonbro-4107120.jpg

 

2. Pihentető alvás

Fontos, hogy a hálószobában is rendet tarts, akkor is, ha csak Te látod!

Képezz lerakófelületeket az ágyad mellett, legyen egy megfelelő méretű éjjeliszekrényed, de igyekezz csak azokat az apróságokat rajta tartani, amelyek feltétlenül szükségesek: egy pohár víz, a könyv, amit elalvás előtt olvasol.

Az egyéb „vándorló” tárgyaknak keress helyet a hálószobán kívül és lehetőség szerint válj meg a pihenéshez nem tartozó apróságoktól.

Igen, a legjobb az lenne, ha a telefonodat is kint hagynád és TV sem kerülne ide, mivel képernyő kék fénye ébren tart.

bedroom.jpg

 

3. Hatékony otthoni munkavégzés

Ahhoz, hogy otthonról is hatékonyan és fókuszáltan tudj dolgozni, véleményem szerint a következőket kell figyelembe venned:

  • Legyen munkaállomásod, még akkor is, ha csak egy kis sarokról van szó valamelyik szobában (ehhez adok tippeket ebben a bejegyzésben). Ennek két legfontosabb eleme az ergonómiailag megfelelő kialakítású, állítható szék és a testmagasságodhoz illő asztal. Ezek a gerinced egészségét védik, ugyanakkor hatékonyabb is leszel, mintha ágyból vagy kanapéról dolgoznál.
  • Ügyelj a megfelelő megvilágításra, lehetőségeidhez mérten legyen természetes- és lámpafény is a munkaállomásodnál.

Tipp: a home office berendezésével kapcsolatos további ötleteimért olvasd el a témával kapcsolatban írt bejegyzést itt.

ho1.jpg

 

4. Mozdulj ki meg!

A rendszeres testmozgást nagyon könnyű elhanyagolni. Pár alapvető kellék beszerzésével viszont otthon is folytathatod az edzést, főleg ha nincs lehetőséget edzőterembe menni, vagy inkább elkerülnéd azt. Ahogy bezártak a termek tavasszal, egyre több edző helyezte át a virtuális térbe a tevékenységét és kezdett el olyan edzéseket tartani, amik igenis elvégezhetők otthon is – kis kereséssel rengeteg opciót találhatsz az interneten.

Többnyire a nappaliban lesz annyi tér, hogy ezeket kényelmesen tudd elvégezni. Arra ügyelj, hogy annyi helyed legyen, hogy fekvő és álló helyzetben is, ha a karod kinyújtod, ne üsd meg magad és ne verd le a csillárt sem.

livingr.jpg

 

5. Stílusfrissítés a harmonikus otthonért

Kiselejteztük a felesleges holmikat, kész a nagytakarítás és megtaláltuk a lakásban minden tevékenységnek a helyét, de még mindig van olyan dolog, amivel tehetünk azért, hogy jól érezzük magunkat otthon.

Ez pedig az, hogy megpróbálunk egységes stílust kialakítani a lakásban.

Ne félj belevágni a kísérletezésbe! Gyűjts fotókat Pinteresten és próbáld meg az ötleteket beilleszteni a térbe. Kezd apróbb dolgokkal: a dekorációs tárgyakat érdemes hármas vagy ötös csoportosításban elhelyezni a polcokon, dohányzóasztalon, de ez igaz a falon elhelyezett képekre is. Szemünk egyszerűen ezt érzi harmonikusnak.

A sok apró emléktárgyat, „csetreszeket” viszont érdemes elpakolni, - mert a rendetlenség érzetét keltik - vagy egy olyan üveges szekrénybe tenni, ahol nem lepi a por és nem tart órákig, mire mindet letörölgeted.

Ha bátrabb vagy megváltoztathatod egy-egy falnak a színét is. Használj színében és stílusában összeillő függönyöket és díszpárnákat, válassz üde, kellemes színeket. Akár a szőnyeget is lecserélheted: egy vékonyabb anyagú darab könnyedséget hozhat a térbe, a szőrös, vastag anyagú darabok pedig szuperek télen, mert jóleső melegséget kölcsönöznek a hideg időben. Ha sikerül a lakásod stílusát összhangba hoznod, az a hangulatodra is jó hatással lesz, és ebből következik, hogy kevésbé leszel stresszes és kisebb eséllyel betegszel meg.

mood_2.jpg

 

+1: A szobanövények jótékony hatásai

Sajnos azok közé az emberek közé tartozom, akik még egy kaktuszt sem képesek életben tartani.

Ennek ellenére meg kell osszam Veled, hogy a növényeknek a lakásunkban vitathatatlanul jótékony a hatásuk. A növények többek közt tisztítják a szoba levegőjét, valamint csökkentik a megbetegedések arányát. Emelik a fájdalomküszöbünket és a teljesítőképességünket, valamint gyorsítják a betegségekből való felépülést. Növelik a koncentrációt és a produktivitást, ugyanakkor a hangulatunkra is kedvező hatással vannak. Mindezeket a tényeket számos kísérlet és kutatás is alátámasztja, melyekről ebben a cikkben bővebben is olvashatsz.

bedr4.jpg

 

A fenti tippeket bővebben is kifejtem az említett dokumentumban, melynek linkjét Neked is szívesen elküldöm, csak írj egy üzenetet az agnesdualko@gmail.com e-mail címre. 
Ha a lakásod berendezésével akadtál el, akkor is várom az üzeneted! :)

Remélem hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, ha így van, oszd meg másokkal is!

Legyen szép napod,
Ági

 

Fotók: Pexels, Pinterest

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr2016258828
süti beállítások módosítása