Mostantól magazinlakásban kell élnem?

2020. szeptember 28. 16:33 - agnesdualko

Folytatva a múlthéten megkezdett sorozatot, most is egy olyan témát hoztam el, ami sokszor tévútra vihet a lakberendezőkről alkotott véleményedben.

A második tévhit

- Ha lakberendezővel dolgozom, nagyon mesterkélt lesz a lakásom vagy rám fog erőltetni egy stílust, ami nem az enyém -

Kezdjük ott, hogyha teljesen eltérő elképzeléseink vannak a lakás kialakításáról a potenciális megbízómmal, akkor nem fogunk tudni együtt dolgozni. Ez már az első beszélgetésen kiderül, ilyenkor nem is vállalom a munkát, ha tudok, ajánlok magam helyett valaki mást.

Természetesen minden lakberendezőnek van stílusa és valószínű, hogy a megbízó ismerete nélkül teljesen más enteriőrt tervezne. Azt gondolom viszont, hogy a tervezői szabadság azt jelenti, hogy a saját stílusomból pont annyit használok fel, amennyit a tulajdonos el tud fogadni.

Már nem is tudom kitől hallottam azt a gondolatot, hogy ő azért nem kérne fel lakberendezőt a lakása kialakításához, mert akkor olyan mű lenne az egész, mint amit magazinokban lehet látni. Tény, hogy a különféle lakberendezési oldalakon, magazinokban, Pinteresten látható enteriőrfotók sokszor túlságosan mesterkéltnek látszanak. Mintha nem lenne bennük élet, nem lakná őket senki. Igaz, hogy ezeket a lakásokat is tervezők álmodták meg, de a valóságban nem kell félned a művi hatástól vagy attól, hogy a lakberendező egy kész elképzelést akar rád erőltetni.

A lakás stílusának tervezésekor ugyan nézegetünk képeket, viszont ezeket csak inspirációnak használjuk, az irány kijelölése végett. Rengeteg fotót átnézünk és részletesen átbeszéljük, hogy melyiken mi fogott meg, melyik része tetszik és melyik nem.

Ezek alapján elkészítek egy úgynevezett moodboardot, vagy ha úgy tetszik stíluslapot. Először egy átfogó montázs készül el az egész lakáshoz, majd ha tetszik az irány, helyiségenként lebontva is készül egy-egy moodboard, amelyre már konkrét bútorok is kerülnek.

mood_1.jpg

 

Ezeket szintén átbeszéljük, ami tetszik, megtartjuk, ami nem azt mellőzzük és helyette új termék kerül majd be a projektbe. Addig megyünk, míg azt nem mondod – igen ez az, ebben az enteriőrben teljes mértékben otthon tudom érezni magam.

A látványtervek elkészítésére csakis ezután kerül sor.
Ebben a cikkben most csak a stílusról beszélek, természetesen a funkciók kialakítása ugyanilyen körültekintően folyik le, mindent rád/rátok szabunk.

podma_makeover.jpg

Végezetül, egy enteriőr csak addig lesz magazinba illő, amíg lakói el nem kezdik használni. Onnantól, hogy beköltözöl, megtöltöd a teret saját energiáiddal, személyes tárgyaiddal és emlékeiddel, az a lakáson is látszódni fog.

Amikor a lakásod ajtaján belépve az ’igazi otthon érzete’ fog el, az nagyon jó tud lenni. Ebben segítünk mi, lakberendezők.

 

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

Szép napot,
Ági

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr6616218710
süti beállítások módosítása