5 +1 tipp az otthoni irodád kialakításához

2020. március 15. 21:54 - agnesdualko

ho.jpg

Ebben a blogbejegyzésben szeretnék Neked hasznos tippekkel szolgálni azzal kapcsolatban, hogy miként érdemes az otthoni munkaállomásodat kialakítani. Ahogy a lakás többi helyiségében, itt is nagyon fontos, hogy először az ergonómiai szempontokat vedd figyelembe és csak azután foglalkozz a design-nal. Nézzük is meg, hogy szerintem mire kell odafigyelned, ha kényelmesen szeretnél otthonról dolgozni:

  1. Munkaállomás

    Az otthoni munkaállomásod két legfontosabb eleme:
    - a megfelelő magasságú asztal
    - és az ergonomikus kialakítású, állítható szék.
    Mivel egész nap itt fogsz ülni, nagyon nem mindegy milyen testhelyzetben teszed ezt. Gerinced rövid- és hosszútávon is meg fogja hálálni, ha odafigyelsz ezekre és nem spórolsz rajtuk. Emellett én javaslom, hogy szerezz be egy fitball labdát is és néha cseréld le a széket, ezzel segítve a hátfájdalmak megelőzését.

    irodai_szek.jpg
    Forgószék: dodo.hu


  2. Megvilágítás

    Ha teheted, ablak közelébe helyezd el az asztalod, hiszen a napfény pozitív energiákkal segít a hatékony, fókuszált munkavégzésben. Arra azonban ügyelj, hogy a napsugarak ne világítsanak a monitorodra egyik napszakban sem. Természetesen szükséged lesz mesterséges megvilágításra is: egy állítható, forgatható asztali lámpára gondolok elsősorban. A mennyezeti vagy egyéb világítás visszatükröződése a monitoron szintén zavaró lehet, ellenőrizd ezek elhelyezkedését is.

    lampa.jpeg
    Lámpa: bonami.hu

  3. Tárolás

    Én személy szerint azt vallom, hogy rend a lelke mindennek. Egyszerűen képtelen vagyok dolgozni (régen tanulni sem tudtam) addig, míg rendetlenség van körülöttem. Éppen ezért fontos, hogy a munkához szükséges kellékeket el tudd tenni, de mégis minden kéznél legyen. Ha az asztalod nem fiókos, beszerezhetsz egy gurulós tárolószekrényt, de egy megfelelő méretű polc is segítségedre lehet. Bár a papírmentesség egyre inkább tör előre, akarva akaratlanul is lesznek olyan dokumentumok (pl. vállalkozási szerződés, számlák, stb.), melyeket meg kell őrizni. Ezek számára legyen egy külön rekeszed, vagy lefűzhető irattartód.

  4. Egyéb kellékek

    Mióta otthonról dolgozom, a naptáram még a korábbiaknál is jobb barátom lett. Ez nálam idén egy tehetséges magyar grafikus, Szolnoki-Szendrődi Judit (Malinovka) naptára. Bár több elektronikus verziója létezik már az idő menedzselésének, szeretem a teendőimet papíron és ebben a naptárban vezetni. Nem tehetek róla, mindig is picit grafomániás voltam és egyszerűen elégedettséggel tölt el, ha egy tollvonással kipipálhatok egy következő elvégzett dolgot a listámon.
    Nálam az íróasztal fölé egy parafatábla került, ahol mindig előttem vannak az adott hónapra tervezett célkitűzések, beleértve az edzéstervemet is (ami most éppen egy jógakihívás).
    Hasznos kelléke lehet még asztalodnak egy kábelrendszerező. Ezekből már rengeteg félét lehet kapni, de egy papírdobozból akár saját magad is elkészíthetsz egyet.

    kabel.jpg

  5. Dekoráció

    Ha az otthoni irodád nem tudod külön szobában elhelyezni, érdemes úgy kialakítani, hogy az adott helyiségbe illeszkedjen. Színek tekintetében érdemes a sárgát alkalmazni, ez ugyanis a tiszta gondolkodás színe. Elősegíti az agyműködés és koncentráció minden formáját. Kiváló árnyalat olyan helyiségekben, ahol szellemi erőfeszítést végeznek.
    Fontos azonban, hogy a munkaállomásod ne pakold tele apró dekorációs tárgyakkal vagy fényképekkel, mert ezek elvonhatják a figyelmed a munkáról.

    ho2.jpg


+1 tipp

Előfordulhat, hogy az otthoni irodádat nincs lehetőséged olyan helyiségben berendezni, ahol nem zavar a család többi tagja. Erre az esetre szerezz be egy zajszűrős fejhallgatót. Én az enyémet nagyon szeretem, ha kávézóból dolgozom, csakis ennek használatával tudok fókuszálni.
YouTube-on keress egy Deep focus elnevezésű lejátszási listát és már indulhat is a munka!

headset.jpg

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

Szép napot, jó munkát kívánok,
Ági

 

 

Képek forrása: Pinterest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr6915524258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása