Hogyan egyszerűsítsd le a lakásfelújítás folyamatát?

2020. december 07. 12:21 - agnesdualko

Onnantól, hogy megszületik az igény egy lakás felújítására, egészen odáig, hogy az utolsó váza is a helyére kerül, egészen különböző úton is eljuthatunk.

Számos bejegyzést írtam már a témában, azonban a közelmúltban szerzett élményeim azt igazolják, hogy erről nem lehet eleget beszélni. Nekünk tervezőknek szinte kötelességünk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy lehet egy felújítást jobban is csinálni. Minden hibát nem tudunk előre kiküszöbölni, viszont úgy gondolom, hogy egy alapos tervezéssel rengeteg probléma megelőzhető.

blueprints-1837238_1280.jpg

Akár részleges, akár teljeskörű lakásfelújításban gondolkodunk, fontos, hogy vessünk papírra minden részletet, amihez aztán újra és újra vissza tudunk térni.

Részleges lakásfelújítás esetében olyan tevékenységek kerülhetnek szóba, mint a tisztasági festés, burkolat- vagy nyílászáró csere, esetleg egy-egy helyiség átalakítása. Bár ebben az esetben többnyire nem változik a lakás stílusa, ilyenkor is ajánlom a tervezést.
Tervezés alatt itt főként időbeli és pénzbeli menetrendet értek, melyeket érdemes letisztázni, rögzíteni minden érintettel és a szakemberekkel, hogy minél kevesebb bosszúsággal járjon a kivitelezés.

Teljes lakásfelújításnál többféle szakma képviselőivel kell dolgoznunk, ami jóval összetettebb szervezést igényel. Fontos felállítani egy sorrendet, ami nem is olyan egyszerű. Ebben (is) segítségedre lehet egy lakberendező, hiszen ő átlátja a teljes folyamatot, illetve kapcsolatrendszere révén csak olyan kivitelezőket fog ajánlani, akikről ő maga is korábban meggyőződött, hogy igényes munkát végeznek.

Pár hónappal ezelőtt készítettünk egy írást a TailorDesign lakberendezőjével, Krisztivel, ami a felújítás lépéseit veszi sorra és tartalmaz egy csekklistát is. Ha szeretnéd megkapni, írj üzenetet nekem az agnesdualko@gmail.com e-mail címre és máris küldöm a linket!

csali_doksi_cover.jpg

 

A válaszom tehát a címben feltett kérdésre a következő: alapos tervezéssel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkafolyamatokhoz jóval korábban a felújítás tervezett időpontja előtt árajánlatokat kérünk be, lehetőleg minél több helyről.
Egy árajánlat már önmagában is rengeteg mindent elárul a kivitelezőről. Az, hogy mennyire részletes az árkalkuláció, - tartalmaz-e ütemezést, vagy például külön részletezi-e az alapanyagokat – előrevetíti, hogy mennyire lesz precíz a kivitelezés.
Az árajánlatok begyűjtése után kötelező rászámolni a tervezett költségekre legalább 20 %-ot.
A költségek mellett a tervezett időkeretet is szükséges megnövelni, hiszen bármi közbe jöhet és mivel tapasztalataim szerint Murphy rendesen dolgozik, közbe is fog jönni.
A költség- és időtervezésen túl meg kell említenem a szerződések fontosságát. Sajnos sokszor szembesülök ennek hiányával a kivitelezők részéről, de érdemes ragaszkodni ehhez, hiszen védi mindkét felet és tudni fogjuk, pontosan mire számíthatunk.

Sokszor ijesztőnek, vagy túl nagy falatnak tűnik egy lakásfelújítás. A jó hír az, hogy nem kell egyedül végigcsinálnod, kérheted egy lakberendező segítségét. A silányul dolgozó szakmunkásoktól sajnos mi sem tudunk megvédeni senkit, de felállítunk egy rendszert, ami keretet ad az egész folyamatnak és nyugodtabb leszel Te is.

girlfriends-2213259_1280.jpg

Az egyik ügyfelünk, aki sajnos már elég későn kérte a segítségünket, így fogalmazott, mikor elkezdtünk együtt dolgozni és megkapta az első összesítőmet: „erre vártam az egész munkálat alatt, hogy így össze legyenek írva a teendők!”

Ha még csak gondolkozol a felújításon, kérd személyre szabott lakberendezési tanácsadásomat. Erről bővebben ebben a bejegyzésben írtam.

Most december 16-ig meg is nyerheted ezt ajándékutalványként, csomagban Miklovics Móni Vaszati tanácsadásával együtt. Ehhez nem kell mást tenned, mint hogy játszol velünk Instagramon, ebben a posztban.

Legyen szép napod,
Ági

 

 

Fotók: Pixabay

 

Ha tetszett ez az írás és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr1216322128
süti beállítások módosítása