Hogyan zajlik egy lakberendezési konzultáció?

2020. november 23. 14:37 - agnesdualko

Korábban írtam róla, hogy mikor érdemes lakberendező segítségét kérned és hogy hogyan is tudjuk mi, lakberendezők megbízóinkat támogatni. Most viszont abba szeretnék egy kis betekintést nyújtani, hogy hogyan is zajlik – nagy általánosságban – egy első konzultáció.

pexels-mentatdgt-1311518.jpg

A lakásfelújítást vagy egy új lakás kialakítását rengeteg fejtörés előzi meg.
Ötletek, inspirációk sokasága zúdul mindenfelől a nyakadba és rengeteg olyan döntést kell meghozni, amin aztán nem változtat az ember egyik napról a másikra.

Abban tudok a segítségedre lenni, hogy ez az ötletelési fázis minél rövidebb és hatékonyabb legyen, illetve a végleges verziót később se bánd meg. Sőt, külső szemmel olyan megoldásokra teszek javaslatot, ami valószínűleg nem jutott volna az eszedbe.

Természetesen minden eset egyedi – ettől szép a szakmánk, viszont az első tanácsadás menete többnyire hasonlóan épül fel.

Három fő szakaszra bontanám az egészet, ezekről írok most pár mondatot, hogy lásd, mire számíthatsz, ha eljössz hozzám egy ilyen alkalomra.

1. Előkészületek

Mielőtt találkoznánk – online, vagy személyesen - felmérem, hol is tartasz most.
Milyen állapotban van az ingatlan, amin együtt fogunk dolgozni? Új lakás, teljesen, vagy csak részlegesen felújítandó? Vagy épp csak egy kis stílusfrissítésre lenne szükséged? (Hogy milyen esetekben kereshetsz még, arról itt írtam.)
Ehhez készítettem egy részletes kérdőívet, melyet a konzultáció előtt elküldök, hogy ki tudd tölteni, át tudd gondolni a részleteket. Ha van alaprajz, azt is bekérem, illetve ha már gyűjtöttél inspirációs képeket, szintén hozzátesszük az anyaghoz. Minél több áll már a rendelkezésünkre, annál könnyebb lesz. Azt is szoktam kérni, hogy gyűjtsd össze azokat a kérdéseket, amire a tanácsadáson választ szeretnél kapni, hogy én is megfelelően fel tudjak készülni.
Az összegyűjtött információkat aztán „összegyúrom” és a konzultációra már úgy érkezem, hogy ezekkel tisztában vagyok, így időt spórolunk, hatékonyabbak tudunk lenni.

2. A tanácsadáson

A konzultáción végigmegyünk a kérdéseiden. Részletesen átbeszéljük, hogy milyen megoldási javaslataim vannak, és a különböző verziókat indoklással támasztom alá, hogy segítsem a döntéseid. Itt rendszerint további kérdések merülnek fel, melyeket igyekszem a helyszínen megválaszolni. Amire nem tudok azonnal konkrétummal szolgálni, annak később utánanézek.

3. A komplex anyag, amit megkapsz

A találkozó után utánanézek azoknak a dolgoknak, amire esetleg helyben nem tudtam válaszolni. Előfordulhat olyan is, hogy további ötletek jutottak eszembe miután elváltunk, ezeket is összegyűjtöm. Linkeket, képeket teszek az anyagba és az egészet egy dokumentummá alakítom. Szükség esetén vázlatos alaprajzot, illetve stíluslapot vagy moodboardot készítek és ezeket is hozzácsatolom. (A moodboard szerepéről itt írtam bővebben.)
Ez a komplex anyag akár 10-12 oldalasra is duzzadhat, ami tulajdonképpen egy óriási segítség lesz a felújítás menetének kialakításában. Ezt kapod meg a tanácsadás után e-mailben, vagy egy közös felhőbe feltöltve.

pexels-anna-shvets-3987002.jpg

 

Arra gondoltam, hogy szemléltetésképpen megosztom veled egy korábbi megbízóm történetét is.

Judit tavaly ősszel keresett fel azzal, hogy szeretné a lakását átalakítani, mert már nem igazán érzi jól magát otthon. Túl sokféle bútor volt az egyszobás lakásban, amitől folyamatosan zsúfoltság érzete volt. Emellett az is zavarta, hogy nem tudja áthívni a barátait sem vendégségbe, mert nem volt a lakásban egy olyan sarok, ahova együtt kényelmesen le tudtak volna ülni. Nem látta át, hogy mely bútoraitól kellene megválnia ahhoz, hogy elegendő tárolóhely is maradjon, de egy kis közösségi teret is ki lehessen alakítani. Ráadásul nem találta a stílusát sem a lakásnak, a többféle dekoráció csak fokozta a rendetlenség érzetét.
Mikor személyesen is megnéztem a lakást, láttam, hogy miért kihívás ez számára. A lakás a kis alapterület mellett alacsony belmagasságú is, ami a térérzet szempontjából nem túl kedvező. Ráadásul Judit, már több mint 8 éve lakott a lakásban, így ennyi idő alatt sok holmi felhalmozódott.
Megbeszéltük, hogy az elrendezésen akkor változtatunk, ha a felesleges tárgyaktól megvált. Ezután tudjuk felmérni, pontosan mennyi tárolóhelyre van szükség és melyik bútoroktól lehet elköszönni, hogy szellősebbé tehessük a teret.
Miután ez megtörtént, kiválasztottuk azokat a bútorokat, melyek megmaradtak és mellé az újakat is. A dekorációt a bútorok stílusával is közösen hangoltuk össze. A tervezés során ezt hangulatmontázsokon ábrázoltam számára, az új elrendezés szemléltetéséhez pedig többféle vázlatos alaprajzot készítettem. Ebből végül egy verziót kiválasztottunk és ezt a kérésére 3D látványterven is felépítettem neki, így számára is egyértelműbben láthatóvá vált, hogy minden funkciónak meglesz a helye és a lakás stílusában is azt a hangulatot fogja tükrözni, amit megbeszéltünk.
A tervcsomagot e-mailben küldtem el számára. Az egyeztetett bútorokat, kiegészítőket Judit szépen sorban el is kezdte beszerezni, így mire a festő végzett a lakásban, már csak a helyére kellett tenni az egyes elemeket a tervek alapján.
A felújítás után így azonnal egy olyan lakásba tudott visszaköltözni, ami végre teljesen megfelelt az igényeinek. Az említett sarok is kialakításra került egy kis kanapéval, azóta a barátait is tudja hívni borozni, kávézni vagy társasozni.

 

Ha Neked vagy bármelyik szerettednek is hasznos lenne egy ilyen tanácsadás, most lehetőséged van ajándékutalványként megvásárolni!

img_5975.jpg

Az ajándékutalvány ára 19 500 Ft (2021. február 28-ig volt ez a tanácsadás csomag ára) és tartalmaz egy 120 perces online konzultációt (a cikkben leírt menet szerint), ahol átbeszéljük az adott kérdéskört.
A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldásokra teszek javaslatot, szükség esetén vázlatos alaprajzot készítek. Minden tanácsadáson résztvevő kap egy általam összeállított, személyre szabott enteriőr stíluslapot, illetve egy összefoglaló gyűjtést PDF formátumban.
A megajándékozott választhat két különböző témában írt letölthető dokumentumom közül is.

Amennyiben szeretnéd megvásárolni és ajándékba adni, vagy további kérdésed van, írj üzenetet az agnesdualko@gmail.com e-mail címre!

Szeretettel várlak!

img_6038.jpg

Szép napot kívánok Neked,
Ági

 

Fotók: Pexels, Varga Balázs

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr9216296534
süti beállítások módosítása