A boldog otthon svéd titka

2021. február 08. 18:00 - agnesdualko

Anna Brones Lagom c. könyve alapján

Ez a blogbejegyzés egyben egy könyvajánló is, a „Lagom” szemléletről szeretnék írni Anna Brones Lagom c. könyve alapján, természetesen a lakberendezés szemszögéből.

Bár már egy ideje ott volt a polcomon a könyv, csak most januárban mélyültem igazán el benne. Azért is éreztem úgy, hogy megéri írni róla, mert a szemlélet egészen közel van ahhoz, amit én is szeretnék képviselni a munkám során és törekszem minél inkább a gyakorlatba ültetni.

A mai felgyorsult világban sokan (tudatosan vagy tudattalanul) vágyunk egyfajta harmóniára, kiegyensúlyozottságra. Valami olyan dologra, ami néha úgy tűnik, hogy sosem lehet a miénk: egy olyasféle megelégedettségre, amikor pont annyi tárgyat birtoklunk, amennyit használunk is és éppen elegendő idővel rendelkezünk, hogy minden feladatunkat kényelmesen elvégezzük.

A svéd kultúrában létezik erre egy kifejezés: lagom. Nagyjából azt takarja: „pont jó”. Se túl sok, se túl kevés.

A lagom átszövi a svédek egész életét, de én itt most ezt nem boncolgatnám bővebben. Ajánlom, hogy olvasd el a könyvet.

pexels-taryn-elliott-4440213.jpg

Ahogy említettem, én most a „lagom otthon”-ról ejtek itt néhány szót, arról, hogy a szemlélet milyen elveket követ, annak érdekében, hogy egy otthon „pont jó” legyen.

Mielőtt azt várnád, hogy kapsz egy csekklistát, amit a saját otthonodra alkalmazhatsz, el kell, hogy keserítselek. Az otthon harmóniája a lagom szerint ugyanis "azzal kezdődik, hogy meghatározzuk, mi az, ami számunkra fontos egy térben."  Ehhez pedig elsősorban önismeret és tudatosság kell.

"Olyan teret alkotni, amelyet szeretünk, azt jelenti, hogy otthont teremtünk. Az otthonban kialakított egyensúly pedig arra ösztönöz, hogy elégedettek legyünk a jelenben."

Itt meg is állnék egy pillanatra.

Nagyon fontos gondolatokat tartalmaznak a fenti sorok. Az életünk legnagyobb részét beltéren töltjük - utóbbi egy év történéseitől függetlenül. Mégis – én úgy látom – hogy nagyon keveset foglalkozunk azzal, hogy milyen környezetben telnek a napjaink.
Úgy gondolom, hogy a legtöbben egy világos és szellős térben érezzük jól magunkat, ahol mindennek megvan a maga helye és szerepe. Mégis halmozunk és tárolunk, elteszünk rengeteg olyan dolgot, ami már nem szolgál minket. Többször feljött már ez a téma, itt nálam a blogon is, mégsem tudom elégszer hangsúlyozni a rendszeres selejtezés fontosságát.

pexels-karolina-grabowska-4210314.jpg

"Mindenkinek másmilyen az élettere, és nem létezik egyetlen „jó” elképzelés, de a lagom otthon lényege, hogy a látvány és a funkció egyensúlyba kerüljön. Az otthon arra való, hogy használjuk és szeressük. A jól megtervezett otthon olyan, hogy szolgál bennünket és a családunkat."

Ez szintén egy olyan gondolat, amit alapelvként követek egy lakás tervezése során. Ami nekem jó, vagy nekem tetszik, az egyáltalán nem biztos, hogy a megbízómnak is fog. Rengeteg kérdés mentén igyekszem rájönni, számára mi hozza majd el a harmónia érzését a lakásában. Viszont először találjuk meg a teret minden egyes funkciónak, és csak ezután jöhet, hogy milyen legyen a lakás stílusa.

"A munkában és otthon is fontos, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél. … A minőség mennyiség elé helyezése együtt jár azzal, hogy kevesebbet vásárolunk. Minőségi termékekbe fektetni azt jelenti, hogy kevesebbet veszünk az adott termékből."

Ez a lakberendezésben is igaz. Lehet, hogy egy bútor drágább, és elsőre fájdalmasnak tűnhet kiadni rá egy nagyobb összeget, viszont, ha nem kell két év múlva máris lecserélni, akkor máris sikerült megspórolni azt a pénzt.

pexels-dominika-roseclay-1139785.jpg

A könyv megemlít néhány módszert is a svéd dizájnból merítve, melyeknek köszönhetően az otthonunk harmonikusabb lehet:

  • A vonalak és formák egyszerűsége - a szemlélet szerint az egyszerű, nem hivalkodó formák örömet okoznak a mindennapokban
  • Fény - Svédország télen sötét, éppen ezért fontos, hogy a belső terek legyenek jól megvilágítottak. Gyakran a falakat fehérre, vagy semleges színűre festik, ami teret enged a fénynek
  • Nyitott terek – a svéd otthonokban sokféle bútor, textil és műalkotás található, viszont ezek sosem keltenek rendezetlen benyomást. A helyiségek levegősek, a svédek természet- és tájszeretetét mutatják.
  • Meghittség – a lakóterek tervezésének középpontjában a család áll, ezért sokkal inkább a funkcionalitásról és az otthonosságról szól, mint a reprezentációról
  • Természetes tér – a svédek igyekeznek az adott régióra jellemző természetes anyagokat használni otthonukban: fenyőből készült asztal, báránybőrrel leterített kanapé, friss virág az üvegvázában
  • Időtlen dizájn – a drágább bútoroknál azokat részesítsük előnyben, amelyek egy életen át kitartanak. Amikor változást szeretnénk, elég, ha az olyan kisebb tárgyakat cseréljük divatosabbakra, mint a díszpárnák, és egyéb textíliák.

Mindezek mellett még számos gondolatot olvashatunk arról, hogy mik az elemei egy lagom konyhának vagy nappalinak, viszont úgy gondolom, hogy a lényeget a fentiekből is ki lehet hámozni.

Ez otthon a lagom szerint akkor jó, ha - először is – rendben vannak a funkciók, ezáltal maximálisan szolgálja a benne élők életét.
Ugyanakkor esztétikai élményt is okoz, viszont nem hivalkodó, mindenből éppen elég található a térben.
Ha követjük ezt az eszmét és tudatosak vagyunk a lakberendezésben is, akkor az egy olyan otthon kialakításához fog minket vezetni, mely hosszútávon is fenntartható és harmonikus lesz.
Ha nem tudod, hogyan kezdj ennek hozzá, keress fel nyugodtan. :)

 

 

Fotók: Pexels

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

 

Szép estét,
Ági

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr4816419386
süti beállítások módosítása