Ti kérdeztétek 11. - Hogyan rendezzem be a garzonlakásom?

2020. május 18. 13:09 - agnesdualko

5+1 tipp kislakások kialakításához


main_5.jpg

A garzon szó a francia „garcon”-ból ered, melynek az alábbi jelentései lehetnek: fiú, pincér, agglegény – ebből jött létre az egyszobás lakásokra használt kifejezés.

Manapság Budapesten rengetegen keresik az egyszobás, kis alapterületű lakásokat, mert ezek alacsonyabb áron vásárolhatók meg, ugyanakkor első lakásnak megfelelhetnek. Mielőtt belekavarodnék egy ingatlanpiaci okfejtésbe, vissza is térek gyorsan a saját szakterületemhez, a lakberendezéshez.

A kislakásokat berendezni korántsem egyszerű, éppen ezért nem csodálkoztam, amikor kérésként érkezett hozzám, hogy írjak a témáról. Kihívás egyetlen szobát úgy berendezni, hogy minden tevékenységhez legyen elegendő tér, ugyanakkor kellő tárolóhellyel is rendelkezzünk.

Egy ilyen lakás tervezésekor éppen ezért elő kell vennünk minden kreativitásunkat. Többfunkciós bútorokra, mozgatható és összecsukható darabokra lesz szükségünk. Szerencsére a bútorgyártók többségének kínálatában megtalálhatóak ezek a termékek, ezáltal lehetőségünk nyílik minden egyes négyzetcentimétert kihasználni. Emellett egy jó asztalos munkájára szintén igény merülhet fel.

Nehéz ebben a témában a fentieken kívül olyan alapelveket megosztanom, melyek minden garzonlakásban működni fognak, ezért most is több ötletet gyűjtöttem, melyek közül remélhetőleg Te is megtalálod azt, ami az otthonodban kivitelezhető.

1. Használj térelválasztókat!

Abban az esetben, ha viszonylag sűrűn fogadsz vendéget garzonlakásodban, érdemes lehet térelválasztót alkalmaznod, hogy a hálórészt a közösségi területtől valamilyen szinten elszeparáld. Ez lehet függöny, paraván vagy akár egy polcrendszer, amivel plusz tárolófelületet is nyerhetsz.

terelvalaszto.jpg

terelvalaszto2.jpg

terelvalaszto3.jpg

 

2. Több szint egy térben

Belvárosi lakások esetében többnyire elmondható, hogy nagy belmagassággal számolhatunk. Ilyen esetben kézenfekvő a galéria kialakítása, viszont sajnos sok esetben látom, hogy ez elég rosszul sikerült és a tér zsúfolt hatású lett. Gyűjtöttem pár képet, hogyan lehet ezt jól csinálni:

galeria2.jpg

galeria3.jpg

galeria4.jpg

galeria5.jpg

galeria_1.jpg

 

3. Építs dobogót!

Ha nem rendelkezel extra belmagassággal, akkor is van lehetőséged szintkülönbséggel megtörni a teret, egyúttal plusz tárolóhelyet létrehozni. Készíttess olyan dobogót, melynek különböző részeibe szekrények és fiókok vannak kialakítva.

dobogo.jpg

dobogo2.jpg

dobogo3_position_collective.jpg

dobogo4.jpg

dobogo5.jpg

 

4. Több az 1-ben

Praktikus lehet olyan bútorokat választanod, melyek könnyen átalakíthatók egy másik funkciójú bútorrá. Így ugyanaz a darab kiszolgál téged éjszaka, de a nappali tevékenységeid során is.

tobbfunkcios.jpg

tobbfunkcios2.jpg

tobbfunkcios3.jpg

tobbfunkcios4.jpg

 

5. Okos tárolás

Kislakások esetében különösen fontos, hogy mindennek előre kitaláljuk a helyét. A tároláshoz írt sorozatomban rengeteg tippet találsz a különféle helyiségekhez. Írtam a konyháról ITT, a fürdőszobáról ITT, az előszobáról ITT, de még a könyvek tárolásához is találsz egy külön bejegyzést ITT.

+1. Optikai „csalódások”

Ha sikerült a garzonlakásod kellő alapossággal megtervezni és mindennek megtalálni a helyét, még mindig van pár tippem, ami a segítségedre lehet, hogy szellősebbnek érezd a teret. Ebben a bejegyzésben a nappaliról írtam, de az alapelvek a teljes lakás esetében is alkalmazhatók.

 vilagos.jpg

 

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

 

Szép napot,
Ági

 

Képek forrása: Pinterest és Interiorzine.com

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr6015705200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.05.19. 10:01:12

Annyira bírom, hogy mikor garzonról van szó, és praktikumról beszélnek a lakberendezők, akkor olyan elrendezéseket mutatnak, ahol tele van minden üres térrel, szinten nincsen egyáltalán tároló kapacitás, de kanapé meg TV sarok az meg belefér...

agnesdualko 2020.05.19. 10:23:10

@Zabalint: Kedves Bálint, egy lakás berendezése minden esetben a benne lakó személy egyedi igényei alapján kerül megtervezésre. Természetesen ennek egyik legfontosabb szempontja a funkciók és a megfelelő mennyiségű tárolóhely kialakítása. Ebben a bejegyzésben találsz fotót kevesebb és több tárolóhellyel kialakított lakásra egyaránt, de ha figyelmesen elolvasod a cikket, láthatod, hogy a korábbiakban külön sorozatot szenteltem az egyes helyiségek tárolóhelyeinek okos kihasználására. Ha ezek elolvasása után marad még kérdésed, tedd fel nyugodtan, szívesen írok róla, hátha másnak is hasznos lesz! Ha pedig nem szeretnéd a problémáid mások elé tárni, várlak szeretettel egy egyéni konzultáción! További szép napot kívánok!
süti beállítások módosítása