Egy szoba - két funkció. De hogyan?

2021. február 22. 16:38 - agnesdualko

Múlt héten kaptam a kérést, hogy írjak a térelválasztókról, aminek most szívesen teszek eleget. Elég tág témakör, de igyekszem minél több lehetőséget felvázolni.

17.jpg

Számos oka lehet, hogy úgy érzed, szükséged van egy jó térelválasztóra.
Legtöbbször talán akkor jut eszünkbe alkalmazni, ha egy helyiségen belül több funkciót szeretnénk kialakítani és valamennyire el is választani ezeket. Rengeteg kreatív módja van elkészítésüknek, melyekhez hoztam is pár példát. Annyi biztos, hogy alkalmazásával az egész helyiség atmoszférája meg fog változni.

Ideiglenes megoldásként több lehetőséged is van. Ha szeretnéd, hogy a térelválasztó könnyen megszüntethető legyen, akkor érdemes ezekben gondolkodnod. Ilyen például egy paraván, egy függöny, vagy egy térbe állított polcos elem.

2_11.jpg

13_2.jpg

A paraván előnye, hogy helye könnyen változtatható a térben, így bármikor oda teheted, ahol éppen szükség van rá: eltakarni valamit, öltözni mögötte, de akár felhasználhatod háttérnek videóhíváshoz. Ezekből már léteznek olyan típusok is, melyek akusztikus panelekből vannak összeaállítva, valamennyire gátolják a hang terjedését, így jól alkalmazhatók nyitott irodákban is.

14_1.jpg

A függönyök használata mindig egy kis plusz otthonosságot, intimitást kölcsönöz a térnek, megfelelő anyagválasztással akár egy kis luxusérzetet is becsempészhetsz a helyiségbe. Ajánlom éppen ezért hálórész leválasztásához, de akár az otthoni irodádat is elrejtheted mögötte, ekkor viszont drapéria helyett néhány sávrolót javaslok.

5_5.jpg

4_10.jpg

6_3.jpg

Amolyan van is – nincs is érzetet kelthetnek bennünk az üvegezett falak, belső ablakok. Jó választás, ha a látványt és a fényt nem szeretnéd korlátozni, de a hangot és a levegő (hő) áramlását valamennyire igen.

7_3.jpg

1_13.jpg

Toló- vagy harmonikaajtóval szinte teljesen kettéoszthatod a teret, anélkül, hogy fel kellene húznod egy egész falat.

8_3.jpg

9_2.jpg

Aztán ott van még egész sora a fix térelválasztóknak, melyek amellett, hogy elkülönítenek két különböző funkciót, dekorációs szerepet is ellátnak. Mostanában nagyon népszerűek a különféle „léces megoldások”, amik a padlótól a mennyezetig futva kihangsúlyozzák a belmagasságot, optikailag megemelve azt.

3_10.jpg

11_3.jpg

10_3.jpg

Nem is feltétlenül kell, hogy az objektum a padlótól a mennyezetig tartson, optikailag is kijelölheted az egyes területeket, például mennyezetre függesztett virágokkal, vagy egyéb elemekkel.

Egy térben zónákat elkülöníteni nem csak konkrét térelválasztók használatával tudsz. Elválasztó szerepe lehet egy nagyobb szőnyegnek, egy dobogónak, egy konyhapultnak, de egy térbe fordított kanapénak is.

15_1.jpg

Tipp:
Figyeld meg, hogy a bútorok helyének megváltoztatásával, hogyan változnak meg a térrel kapcsolatos érzéseid. Egy térelválasztó a közlekedési útvonalat változtatja meg, ami egyúttal az energia áramlásának az útja is a lakásban. (Az lakáson belüli energiaáramlásról bővebben olvashatsz feng shui témájú, vagy Trom Kata tér-lélek-tan könyveiben). Én a nappalimban rengeteget kísérleteztem ezzel, amióta ebben a lakásban élek. A hozzám érkezők viselkedése és a saját érzéseim is bizonyították, hogy vannak olyan alapvető elrendezések, amelyektől jobban, vagy „biztonságosabban” érezzük magunkat.
Például egy időben egymással szemben volt a nappalimban egy a fal mellé tolt inkább alvásra alkalmas, háttámla nélküli heverő és egy kényelmes kanapé, ez utóbbi a térbe, mondhatni a közlekedőterületbe állítva (hiszen a heverő hátulját muszáj volt a fallal takarni).

Mit gondolsz, melyik bútorra ültek le szívesebben az emberek?

Ha a heverőre tippeltél, jól gondoltad. Hiába az volt a kényelmetlenebb, mégis mindenki oda ült le elsőre, mert alapvető ösztönünk, hogy a térben a biztonságot nyújtó fal elé ülünk le, ahonnan körbe is tudunk tekinteni.
Ennek tudatában is alkalmazhatod a térelválasztókat. Képezz "hamis" falakkal olyan zugokat, melyek biztonságérzetet nyújtanak egy nagyobb térben is.

16.jpg

Összességében elmondható, hogy a térelválasztók segítenek funkciókat elkülöníteni, teret nyerni és egy jó választással jelentősen befolyásolhatod a helyiség hangulatát.

Remélem Neked is tudtam ötletet adni, hogy melyik verziót válaszd!

 

Fotók: Pinterest

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr9416432616
süti beállítások módosítása