Hogyan segít nekem egy lakberendező?

2020. október 05. 15:25 - agnesdualko

A harmadik tévhit

- A lakberendező csak a dekorációval foglalkozik -

Folytatva a sorozatot, ami a lakberendezőkkel kapcsolatos tévhiteket foglalja össze, mai bejegyzésemben arról írok, hogy miben tudunk mi, lakberendezők segíteni, a lakásdekoráció kiválasztásán túl – vagyis egész pontosan, azt megelőzően.

Ha egy mondattal kellene elmagyaráznom, hogy mit csinál egy lakberendező, akkor azt mondanám, hogy a megbízóink igényeire szabjuk a tereket és azok szerepeit, majd felöltöztetjük az enteriőrt az ő stílusa szerint. Ebben az „igényre szabásban” rengeteg minden magába foglaltathat.

1_10.jpg

A legjobb, ha a lakberendező még az építkezés vagy felújítás megkezdése előtt belép a folyamatba. Ekkor ugyanis még bármin lehet változtatni, és az igények részletes átbeszélése alapján tudunk tervezni és úgy alakítani a lépéseket, hogy a legkisebb veszteség forduljon elő és a legoptimálisabb kialakítás készüljön el. Ha szükség van rá, falakat is mozgatunk, akár természetesen statikus bevonásával. Főfal esetében a szakvéleményt építésznek, belsőépítésznek és lakberendezőnek is ki kell kérnie, a térelválasztó falakat pedig enélkül is ki lehet bontani.

Sokszor van úgy, hogy valami papíron – az alaprajzra ránézve - logikusnak tűnik, például elégnek látszik egy-egy távolság. Egy lakberendező azonban meg tudja mondani, hogy ez a valóságban is így lesz-e, hiszen vannak olyan ergonómiai alapszabályok, melyek ismerete elengedhetetlen ehhez a szakmához.

További átalakításokat is tervezhet a lakberendező, például fűtés, világítás, vizes blokkok kialakítása, nyilván ha szükséges, a megfelelő szakember segítségének a bevonásával.

A lakberendező vezetésével tehát bármit átalakíthatsz a lakásodban, nemcsak a bútorok kiválasztásában fogunk tudni segíteni. Bontathatunk el és építtethetünk új falakat, átvariáltathatjuk a gépészetet, hiszen úgyis bevonunk olyan szakembereket, akik az adott kérdéskör szakértői.

A valóságban úgyis mindig azok a megoldások lesznek a legjobbak, melyeknél a többféle szakmai tapasztalattal bíró szakember közösen dolgozott a problémán, mivel mindenki beleteszi a saját tudása legjavát és nemcsak egy szempont szerint történik meg a kivitelezés.

A „dekoráció kiválasztása” nem tűnik elsőre olyan nagy falatnak. Azért tettem viszont idézőjelbe, mert itt valójában sokkal többről van szó, mint hogy megvesszük a fehér falfestéket, meg a szürke kanapét, mert az modern, letisztult és mindennel össze lehet párosítani, majd kitesszük a hangulatunknak megfelelő színű díszpárnákat.

2_8.jpg

Hallottam már több megbízómtól, hogy a lakásába kiválasztotta azokat a bútorokat az Ikeából, melyekről úgy gondolta, hogy egységes, harmonikus képet fognak teremteni. Ám a végeredmény egy rideg tér lett, amiben nem érezte otthon magát.

Általában ennél a pontnál születik meg az emberek fejében az, hogy jó lett volna külső segítséget kérni. Ekkor viszont már sokkal nehezebb a lakberendezők dolga, mert ha az alapok sincsenek rendben, nem tudunk olyan jó eredményt elérni, mintha a kezdetektől együtt terveztünk volna.

Természetesen azért ekkor is tudunk segíteni, kiemelve az enteriőr előnyeit, hátrányait pedig a lehetőségekhez mérten alakítani.

Azért viszont, hogy Te is olyan otthonban élhess, mely maximálisan támogatja az életviteled és egyúttal otthonos, harmonikus térben lakhass, javaslom azonban, hogy kérd ki egy lakberendező segítségét a lehető leghamarabb – ha másképp nem, egy egyszeri tanácsadás erejéig.

Hasznos lesz, ebben biztos vagyok. :)

 

 

Képek: Pinterest

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

Szép napot,
Ági

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr3716228148
süti beállítások módosítása