Ti kérdeztétek 4.0 - 4 trükk, hogy tágasabbnak érezd a nappalid

2020. április 23. 16:30 - agnesdualko

fokep.jpg

 

Egy kérdőív kitöltőm azt írta, hogy a nappalija leginkább egy bútorraktárra hasonlít.
Az alábbiakban szeretnék Neked is segíteni, ha Te is azt érzed, hogy a tér "összenyom".

Kis lakásban élni igazi kihívás tud lenni. Sokszor tűnhet úgy, hogy ellepnek minket a saját cuccaink, ami fojtogató érzéssé alakulhat át.
Ha többen éltek egy fedél alatt, akár gyerekek is vannak, a káosz képes végképp a tetőfokára hágni.
De mit tehetünk, ha nem akarunk mindent hatalmas, robosztus szekrényekbe süllyeszteni és szeretnénk végre úgy érezni, hogy a nappalink egy kellemes, hívogató, tágas élettér, nem pedig egy bútorraktár?

tvs.jpg

 

4 trükköt hoztam el most Neked, melyek elsőre nevetségesen apró dolognak tűnhetnek, de alkalmazásukkal szellősebb térérzetet varázsolhatsz a nappalidba:

1. Optikai „csalódások”

Számos olyan praktika áll rendelkezésünkre a lakberendezésben, melyek optikailag növelik meg a teret.

Például ha a falakat és a szegélyléceket ugyanolyan színűre fested, mint a mennyezet, a szemed kevésbé élesen fogja érzékelni, hogy hol találkoznak a falak, ami nagyobb tér illúzióját kelti.

Furcsán hangozhat, de egy nagyméretű szőnyeg, mely a kanapéd és a dohányzóasztalod alatt is végig kiterjed, szintén tágasabb térérzetet kelt benned.
A tekintet a szőnyeg szélén megtörik, és ha ez kisebb, csak a dohányzóasztal alatti területet fedi, a helyiség látványa az agyunkban „feldarabolódik”, ezért javaslom, hogy a nagyobb méret mellett tedd le a voksod.

nagy_szonyeg.jpg

Még egy gondolat, amivel be tudod csapni a szemed: ne pakold tele az összes helyet a tárolóbútoraidon.

Ha hagysz némi üres részt, szellősebbnek fogod érezni a szobát, redukálhatod az összevisszaság érzését.
Például, ne töltsd fel az összes polcot a könyvespolcodon, maradjanak üres „foltok”, teremts szándékosan úgynevezett negatív teret.

 szellos_polc.jpg

 

2. „Becsapós” bútorok

A kevesebb, de okosan kiválasztott bútorral szintén elősegítheted, hogy légiesebbnek érzékeld a szobát.
Ha előre átgondolod, mit kell majd tárolnod a nappaliban, valószínűleg kisebb eséllyel fogod a legnagyobb szekrényt megvásárolni, csak azért mert az is elfér.
Válassz lábbal rendelkező kanapét és ne pakold tele a padlót mindenféle holmival, hogy a szemed könnyedén végig tudjon futni a talajon.

 labas_kanape.jpg

 

3. Legyen meg mindennek a saját helye

Te is észrevetted, hogy rendrakás után mennyire gyorsan megtelik újra a tér?
Ezt elkerülheted, ha mindennek saját helyet nevezel ki és mindig ugyanoda teszed vissza. Az apróságoknak használj kisebb-nagyobb dobozokat, kosarakat, a papíroknak, újságoknak irattartót.

kosaras.jpg

 

4. Engedd be a fényt

A nehéz, sötét függönyök optikailag kicsinyítik a teret, ezért válassz világos és könnyű anyagból készült drapériát, ami nem gátolja a természetes fény terjedését a helyiségben. Amennyiben sötétítésre is használod, nem csak dekorálásra, alkalmazhatsz blackout függönyt, de mindenképp törekedj valamilyen világos színre a nagyobb térérzet érdekében.

fuggony_1.jpg


Egy jól elhelyezett tükör szintén segítheti a fény terjedését és bármely helyiségben térnövelő hatással bír.

tukor.jpg

 

Remélem, hasznosnak találtad ezt a bejegyzést és segít, hogy Te is létrehozz egy szellősebb nappalit.


Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!


Legyen szép napod,
Ági

 

Képek forrása: Pinterest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr2515635310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása