Makramé lépésről lépésre

2019. február 27. 16:05 - agnesdualko

Az alapcsomók bemutatása képekkel

4_3.jpg 

Korábbi bejegyzéseimben bemutattam a csomózás történetét, valamint rengeteg felhasználási módját is felsoroltam Nektek. Tulajdonképpen nem maradt más, minthogy a "hogyan"-t is idevarázsoljam egy blogbejegyzésbe.
Aki részt vett az első kreatív workshopomon (ami szuperül sikerült!), annak a következő képsorok már jól ismertek lesznek. Aki viszont csak most ismerkedik a technikával, azoknak igyekeztem minél apróbb lépésekre lebontani a folyamatot. A foglalkozáson is két alapcsomót tanultunk meg, most is ezeket mutatom. 

Kezdjük a laposcsomóval:

Egy laposcsomóhoz két szál fonalra lesz szükségünk, melyet félbehajtva áthurkolunk a rúdon/bambuszon/faágon, amin dolgozunk. Az így kapott 4 szál két szélső szálát hurkoljuk tovább mindkét oldalról az alábbiak szerint:

1-.jpg

1a.jpg

1b.jpg

1c.jpg

2_3.jpg

2a.jpg

2b.jpg

Ez a kész laposcsomó. 

Ha ezeket a lépéseket ismételjük, a munkánk így fog kinézni:

2c.jpg

Viszont ha csak mindig az egyik oldalról indítjuk a csomót, ezt a csavart eredményt kapjuk:

1e.jpg

 

A workshopon a sorcsomót mutattam még be. Ennél a csomónál nagyon fontos, hogy a vezetőszálat végig feszesen tartsuk, különben összegabalyodik az egész. Erre a vezetőszálra hurkoljuk mindkét oldalról a szálakat:

3_3.jpg

3a.jpg

3b.jpg

3c.jpg

3d.jpg

 

Ebben az instagram bejegyzésben videón is megtekinthetitek a csomók készítését.

A workshopon többen kérdeztétek, hol érdemes fonalat venni. Alapvetően azok a fonalak jók, melyek nem túl bolyhosak és kerek az átmérőjük alakja. Ha vékony fonallal dolgoztok, jóval lassabban tudtok majd haladni és a munkátok is sokkal kisebb lesz (ékszerek készítésénél például). A foglalkozáson használt zsinórt egy vidéki mezőgazdasági boltban szereztük be. Az itt látható fonal pedig zsinórfonal, amit a Fonallak üzletében vásároltam. A bambuszt apukám vágta a kertünkből, de bármilyen barkácsboltban beszerezhető rúd is megteszi.


Ezzel a bemutatott két csomóval már rengeteg variációt tudtok készíteni. Ha hirtelen nincs ötletetek, hogy minek is álljatok neki, inspirációért kattintsatok az előző bejegyzéseim valamelyikére, ittitt vagy itt!

Jó csomózást kívánok!

Puszi,

Ági

 

Ha úgy érzed, jó lenne, ha valaki segítene elsajátítani a makramé csomózás technikáját, jelentkezz hozzám privát workshopra! Írj nekem üzenetet a facebook oldalamon keresztül vagy az agnesdualko@gmail.com e-mail címre és megbeszéljük a részleteket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr8614658033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása