Mindenki lakberendező... vagy mégsem?

2020. június 14. 14:37 - agnesdualko

lakberendezesrol.jpg

Ebben a bejegyzésben most nem praktikus tanácsokat hoztam el, hanem egy kis betekintést szeretnék nyújtani abba, hogy én hogyan gondolkozom a lakberendezésről, és miért gondolom, hogy egy jó lakberendező képes megváltoztatni az életed. A témát most inkább a lelki oldaláról fogtam meg.

Olyan időket élünk, amikor az internet segítségével bárki töménytelen mennyiségű anyagot gyűjthet össze készülő lakásához. Bútorokat és egyéb termékeket keresni, vagy inspirálódni soha nem volt ennyire egyszerű. Az Instagramon, Pinteresten bárki követhet influenszereket, különböző lakberendezéssel foglalkozó oldalakat és könnyedén „lemásolhatja” az ott látott fotókon lévő enteriőröket, kis változtatással létrehozhatja a saját verzióját az otthonában.

Azt gondolom, hogy egy szép enteriőrfotó megmutathatja a dizájnt, a formákat, a kellemes színeket és érezhetjük azt, hogy mennyire jó ránézni, netán azt is, hogy milyen szívesen laknánk benne. Egy képről viszont nem feltétlenül derül ki, hogy a kialakított tér segít-e abban az életminőségben élnünk, amire szükségünk van.

Hiszem, hogy egy teret nem elsősorban a külsőségek alapján kell megalkotnunk. Egy lakás nem attól lesz jó, hogy magazinba illő stílust alakítasz ki benne. Valószínűleg Porsche-t sem vásárolsz, ha nagy családi kirándulásokra használnád az autódat.

Ne értsd félre, szükség van a szép fotókra, a folyamatosan megújuló trendekre, hiszen ezek folyamatosan inspirálnak. Viszont úgy érzem, hogy ez nem elég.

A lakberendezés nem arról szól, hogy hogyan néz ki a lakásod. Sokkal inkább arról, hogy hogyan működik jól a kialakított tér, arról hogy hogyan érzed magad benne és szolgál-e Téged. Ezt nem lehet eléggé kihangsúlyozni.

Belegondoltál már, hogy életed során mennyivel több időt töltesz beltéren, mint a szabadban?
Nem tudom, létezik-e erre statisztika, de valószínűleg elég megdöbbentő lehet ez az adat. Éppen ezért az építészeknek, belsőépítészeknek, lakberendezőknek nagy a felelőssége abban, hogy az emberek jobb életet élhessenek.

Szerintem, ha lakást tervezünk számodra, nem azzal kell kezdenünk, hogy milyen lakások tetszenek Neked.

Azzal kell kezdenünk, hogy Te ki vagy.

Meg kell ismernem a szokásaid. Hogyan használod a tereid? Mik a szükségleteid? Mennyi időt töltesz otthon? Dolgozol, edzel is a lakásodban? Hogy szeretnéd érezni magad a lakás különböző helyiségeiben?

Mit szeretnél, mit fejezzen ki az otthonod egy mélyebb szinten?

Coco Chanel egyik elhíresült mondata így hangzik: „An interior is the natural projection of the soul.”, amit úgy tudnék lefordítani, hogy a lakásod kinézete, annak kivetülése, hogy mi játszódik le benned, milyen a lelked.

Mindenki megérdemli, hogy egy olyan otthonban élhessen, mely legjobban tükrözi az ő életstílusát, reflektál a vízióira, és elősegíti a boldog, teljes életet.

A terek tervezése nem összpontosíthat csak a dekorációra. A belső tereknek támogatniuk kell a kényelmes és stresszmentes életet, miközben összekapcsolják a vizuális, fizikai és érzelmi szükségleteinket. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, sokkal mélyebbre kell ásnunk, mint a tiszta esztétika.

A többi csak ezután jön: technikai tudás, termékismeret, kreativitás és szakmai partnerkapcsolatok. Egy lakberendező olyan komplex tudással és kapcsolatrendszerrel rendelkezik, mellyel meg tudja könnyíteni számodra a felújítás folyamatát és az eddig leírt előnyökön túl időt, energiát és pénzt spórol Neked.

Ha egy ilyen szakemberrel dolgozol együtt, nem csak a lakásod kinézete változik meg, hanem az egész életed. Azt nem mondom, hogy ez a munka könnyű lesz, de abban biztos vagyok, hogy minden perce megéri.

Látod már Te is, hogy mindenkinek szüksége van egy lakberendezőre? :)

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

Szép napot,
Ági

 

 

Fotó: Pinterest

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr7115808730
süti beállítások módosítása