Ti kérdeztétek 10. - Hogyan válasszam ki a megfelelő szőnyeget?

2020. május 14. 13:51 - agnesdualko

main_4.jpg

 

Ez a bejegyzés ismét az általatok feltett kérdésekből született, ez már a 10. rész!
Mai kérdésnek az alábbi témát választottam: hogyan tudod a megfelelő szőnyegeket kiválasztani otthonodba?

A lakástextilek tekintetében a szőnyeg a helyiség leghangsúlyosabb textilje. Ha sikerül kiválasztani a megfelelő terméket, sokkal otthonosabb lesz a tér. Segítségével hátteret teremthetsz bútoraidnak és össze is foghatod őket vele, amivel megszűnik az az érzeted, hogy a bútorok „lebegnek”.
Egy odaillő szőnyeggel színt vihetsz a térbe, vagy akár szobarészeket is elkülöníthetsz.

Érezted már úgy, hogy olyan befejezetlen a szoba berendezése? Valószínűleg még nincs szőnyeg a helyiségben, vagy pedig túl kicsi szőnyeget választottál.

Szőnyeget választani nem egyszerű feladat, több szempontot is kell figyelembe venni beszerzés előtt, hogy biztosan elkerüljük a félresikerült vásárlást. Az alábbiakban összefoglalom, hogy milyen tényezőkre kell ügyelned, mielőtt kiválasztod a megfelelő darabot.

Az első kérdés, hogy melyik helyiségbe kerül a szőnyeg.
Miután ez megvan, 5 fő szempont alapján dönthetünk:

  • a szőnyeg anyaga és textúrája
  • színe
  • stílusa, mintázata
  • formája
  • mérete

Ezek közül a használat szempontjából a legfontosabb a szőnyeg textúrája, tehát, hogy milyen anyagból és milyen eljárással készült, milyen hosszú szálakból áll. Gondold végig, hogy melyik szobában, milyen hatások fogják érni a szőnyeget.

kidsroom.jpg

Az előszobába például érdemes szennytaszító darabot választani. Étkezőbe, gyerekszobába ne tegyünk hosszúszálú szőnyeget, mert nehéz őket takarítani és a lehulló morzsákat, apró játékdarabokat örökre elnyelik – ezek kerüljenek inkább a hálószobába.

dining_room.jpg

Szín, mintázat és stílus tekintetében azt kell eldöntenünk, hogy hangsúlyos vagy inkább háttérelemnek szánjuk a szőnyeget. Utóbbi esetben lehetőleg semlegesebb, egyszínű darabot vásárolj. Ügyelj rá, hogy illeszkedjen a bútoraidhoz és a többi lakástextilhez (függönyhöz, bútorkárpithoz, díszpárnákhoz).

colorful.jpg

A legtöbb szőnyeg formája téglalap, ami általában jól is illik a különféle helyiségekbe, de használhatod a szőnyeget olyan eszközként, ami segít megtörni a tér egysíkúságát. Akár már egy kör alakú szőnyeg is feldobhatja a szobát, de léteznek egyedi vágású termékek is.

leaf.jpg

A szőnyeg méretének meghatározása sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk. Az alábbiakban összegyűjtöttem, hogy milyen irányelvek mentén menj, amikor azon gondolkozol, hogy mekkora szőnyeget vegyél.

  • Először a bútorokat válaszd ki és csak utána a szőnyeget, a sorrendet tilos megcserélni, a következő sorokban mutatom, hogy miért.
  • A szoba méretét is vedd figyelembe, ne legyen túl nagy (nem padlószőnyeget veszel), de túl kicsi sem (nem is lábtörlőt akarsz, igaz?)
  • A bútorok elhelyezkedése: tervezd meg előre, hogyan fognak a szobában egymáshoz viszonyítva elhelyezkedni az ülőbútorok.
  • Ha ezek megvannak, nézzük meg hogyan is határozzuk meg pontosan a szőnyeg méretét – erre többféle működő szabály létezik:
    • A bútorok mellső lábai a szőnyegen, hátsó lábai a padlón. Ekkor a szőnyeg összeköti a különböző bútordarabokat, miközben szabadon enged egy bizonyos részt a padlóból, így kisebb méretű szobánk tágasabbnak mutat.
    • A bútoraink összes lába rajta van a szőnyegen. Ilyenkor a vásárlás előtt pontosan meg kell tervezni, mit hogyan fogunk elhelyezni. Amikor az összes láb a szőnyegen van, sokkal rendszerezettebbnek tűnik az egész berendezés.
    • Ha szeretnél minél precízebb lenni, használd ezt a módszert: Hagyj megközelítőleg 45 cm távolságot a szőnyeg széle és a fal között. Ez egy hagyományos arány, ami akkor érvényesül igazán, ha nagyobb méretű, elzárt, nem egybenyíló térben alkalmazzuk. Kisebb szobákban ez 20 centiméter legyen.
    • A szőnyeg a hálószobában legalább 45 centiméterrel legyen hosszabb, mint az ágyunk. Egy túl kicsi méretű szőnyeg még az ágyat is kisebbnek mutatja.
    • Legalább 70 cm legyen az étkezőasztal körül, ellenkező esetben használat közben folyton el fogunk akadni a szőnyegben. Egy jól megválasztott darab a zajhatásokat is mérsékeli a padlón, az alsó szomszédok legnagyobb örömére.
    • Több szőnyeg egy szobában akkor mutat jól, ha nagyméretűek és több bútorcsoport van a helyiségben kialakítva.

livingroom.jpg

 

A felsorolt szabályok természetesen nincsenek kőbe vésve, viszont segítségedre lehetnek abban, hogy megtaláld minden szobába a megfelelő szőnyeget, amivel hosszútávon elégedett leszel és biztosítja számodra az otthonosság érzetét.

Ehhez a sárga kanapéhoz különféle termékeket választottam, ezáltal két teljesen eltérő stílusú enteriőr hangulatát sikerült megjeleníteni. Jól látszik, hogy a szőnyegválasztással milyen nagy mértékben tudjuk befolyásolni a tér stílusát.

sarga_kanape.jpg

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

Szép napot,
Ági

 

Fotók forrása: Pinterest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr315692560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása