Csekklista a gördülékeny lakásfelújítás lépéseiről

2020. június 08. 08:15 - agnesdualko

architect-architecture-blueprint-build-271667.jpg

Egy teljes körű lakásfelújítás óriási munka és hosszadalmas, összetett folyamat.

Megkönnyíthetjük, sőt fel is gyorsíthatjuk a procedúrát, ha a kialakítás menetét lebontjuk lépésről lépésre, és minél részletesebben megtervezzük, hogy milyen sorrendben zajlanak majd a munkafolyamatok.

Természetesen 100 %-ig nem tudunk mindent előre megtervezni, hiszen bármi közbe jöhet és valószínűleg közbe is fog jönni, viszont érdemes előre átgondolni, hogy mi a legésszerűbb sorrend.

Ezt az írást egy másik lakberendezővel, Krisztivel közösen írtuk, benne javaslatokat tálalunk, melyek nem kőbe vésettek, de talán segítséget nyújthatnak egy hozzá nem értő számára és egyfajta vonalvezetőként szolgálnak.

Minden felújítás a maga nemében egyedi, ezért ha nem generálkivitelezővel dolgozol együtt, célszerű a szakemberek véleményét kikérned a kivitelezés megkezdése előtt és eszerint ütemezni a munkát.

Ha éppen lakásfelújítás előtt állsz, és szeretnéd a folyamatot gördülékennyé tenni, az idegszálaid megkímélni, és egyúttal megspórolni magadnak rengeteg energiát, időt és pénzt, ez a bejegyzés Neked szól.

Olyan kérdéseket fogunk megválaszolni, melyek által Te is látni fogod részleteiben, hogyan jutsz el lépésről lépésre addig, hogy álmaid otthonába beköltözz. Ezek a kérdések a következők:

- Mi a felújítás helyes sorrendje?
- Az egyes szakágak mesteremberei hogyan ne akadályozzák egymást a munka során?
- Milyen szakemberekre van szükség pontosan a lakásfelújítás során?

art-business-color-colorful-276267.jpg

-1. LÉPÉS: TERVEZÉS

A tervezés minden olyan hosszabb távú folyamatnak az alapja, aminél fontosak a részletek.
Tudnod kell, hogy pontosan miken szeretnél változtatni, és hogy az esetlegesen már rendelkezésre álló bútorokat szükséges/szeretnéd-e lecserélni, és ha igen milyen termékekre.

Bár a tervezés folyamata is időigényes, a későbbiekre nézve rengeteg időt és pénzt spórolhatsz meg vele. Elkerülheted a feszültséget, és jobban fel tudsz készülni a várható kiadásokra, ha listát készítesz magadnak a pontos lépésekről és a megvásárlandó termékekről.

Ebben segítségedre lehet egy lakberendező szakember, aki szakmai hozzáértésével tud támogatni téged ebben a folyamatban. Kapcsolatrendszere és széleskörű termékismerete lehetővé teszi, hogy egyes termékeket a kedvezőbb áron szerezz be. Emellett, ha teljes tervezést igényelsz, tervrajzokon, és 3D látványterveken tekintheted meg, hogyan fog kinézni az otthonod.

Bár egy lakberendező tervei valószínűleg túlmutatnak majd előzetes elképzeléseiden, ezeken még mindig könnyebb változtatni, mint ha akkor derülne ki, hogy nem illenek össze a burkolatok színei, amikor már több raklapnyi járólapot megvásároltál.

Egy lakberendező kiviteli terveket is készít szakági bontás szerint, ami azt jelenti, hogy a különböző szakembereket konkrét, precízen előkészített tervrajzok (például burkolatkiosztás, elektromos tervrajzok, egyedi bútorok tervei) várják. Ezek alapján pontosan úgy tudják kivitelezni a munkát, ahogyan az meg lett tervezve.

people-holding-white-stylus-writing-on-black-tablet-computer-3740417.jpg

Ha úgy érzed, hogy a lakberendező szakmai segítsége nélkül is boldogulsz, akkor is szükséged lesz tervekre, legalább egy kockás papírra felrajzolt vázlat formájában. Gondold át, mi hova fog kerülni (falak, bútorok, elektromoskiállások, gépészet, stb.), hogy az adott szakma mestereinekpontos leírást tudj adni, majd ő erre megfelelő árajánlattal tudjon szolgálni.


Kérdések, melyeket a felújítás előtt át kell gondolnod:

• Mit szeretnék, hogyan legyenek kialakítva a terek? Ehhez részleges vagy teljes felújításra lesz szükségem?

• Milyen helyiségekre van most és mire lesz 4 év múlva szükségem?
  Mennyi a lakásban élő személyek száma, életkora, neme?
  Mennyit tartózkodnak otthon és akkor mivel foglalkoznak?
  Szükség van-e otthoni irodára, tanulósarokra, esetleg a lakók közül bárkinek olyan hobbija van, amihez külön tér szükséges?

• Mekkora összeget tudok szánni a felújításra?
Megkönnyítheted a folyamatot, ha a költségvetést előre elkészíted terméktípusok, vagy helyiségek szerinti bontásban, majd ehhez hozzáadod a kivitelezők által adott árajánlatok végösszegét. Végül erre még érdemes rászámolni plusz 20 %-ot, hogy a váratlan kiadások se okozzanak meglepetést.

 

Kíváncsi vagy a további lépésekre és a teljes írásunkra, ami egy pipálható csekklistát is tartalmaz?

Keresd a bejegyzést a Facebook oldalamon, ahol egy kommenttel jelezheted, hogy szeretnéd megkapni. Remélem ott találkozunk!

 

Ha tetszett ez az írás és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

Szép napot,
Ági

 


 

Fotók: pexels.com

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr215752584
süti beállítások módosítása