Ti kérdeztétek 14. - Hogyan hozzam ki a legtöbbet az erkélyemből?

2020. május 28. 09:31 - agnesdualko

main_7.jpg

 Nagyon szerencsések azok a városban élők, akik erkéllyel, netán egy kis udvarral is rendelkeznek. A vírus okozta helyzetben sokan megtapasztalhatták ennek hiányát, vagy azt, hogy esetleg az erkélyükből raktárat csináltak és nem lehet ott időt tölteni.

Ebben a bejegyzésben igyekszem olyan ötletekkel szolgálni, melyekkel bárki hangulatosabbá teheti erkélyét, bármennyire kis alapterületű legyen az.

Mivel kültéri részről beszélünk, fontos, hogy az erkélyre kitett bútorok, kiegészítők ellenállóak legyenek az időjárás viszontagságaival szemben. Az internetet böngészve rengeteg hangulatos fotót találtam, viszont a legtöbbről elmondható, hogy sajnos nem lehet úgy hagyni őket, mert az első rendes eső vagy szél tönkre is tenné az egészet. Éppen ezért, igyekeztem olyan tippeket hozni, melyek ennek a feltételnek megfelelnek.

  1. Probléma - Csúnya padlóburkolat

Szezonális használatra kitalált fa padlódeszkák segítségével könnyen felfrissítheted erkélyedet. Ezek a termékek kisebb elemekből állnak, amit takarításkor vagy a tél beállta előtt könnyedén felszedhetsz. Ez jó megoldás lehet, ha albérleted erkélyét szeretnéd picit felfrissíteni, és/vagy nincs lehetőséged újraburkoltatni az erkélyt.

floor.jpg

Ha alapvetően elégedett vagy a burkolattal, de szeretnél egy kis otthonosságot vinni az erkélyre, használhatsz szőnyeget is, viszont ekkor ügyelj arra, hogy kifejezetten kültéri, vagy szennytaszító terméket válassz. Egy könnyen mosható rongyszőnyeg is megfelel a feladatra.

  1. Probléma - Kíváncsi tekintetek

Előfordul, hogy a korlát van olyan állapotban, hogy nem szívesen nézed, esetleg átlátni rajta és te szeretnéd eltakarni a kíváncsi szomszédok tekintete elől. Ilyenkor felszerelhetsz tekercsben kapható bambusznád vagy fűzfa kerítést. Viszonylag könnyen takarítható, és elég néhány évente cserélni.

bambusz.jpg

bambusz2.jpg

A korlát eltakarását textillel is megtehetnéd, de én személy szerint nem javaslom, hacsak nem zavar, hogy viszonylag sűrűn kell majd mosnod a város szennyezett levegője miatt.

  1. Probléma - Tűző napsütés

Rengeteg féle árnyékolót lehet ma már kapni a napernyőtől a napvitorláig, én viszont most egy olyan árnyékolót szeretnék Neked megmutatni, amit akár saját kezűleg is elkészíthetsz. A képen látható megoldással könnyen állíthatod tetszésed szerint, így mielőtt jön a vihar, csak összehúzod és nem kell félned attól, hogy elviszi a szél.

arnyek.jpg

arnyek2.jpg

  1. Probléma - Kényelmetlen kerti bútorok

Sajnos a legtöbb kültéri bútor vagy kényelmetlen, vagy annyira sok helyet foglal el, hogy más már nem is fér el az erkélyen. Ilyenkor a legtöbben megpróbáljuk ezeket párnákkal kényelmesebbé tenni, de azoknak már a lakásban nincsen hely, viszont kint nem maradhatnak, ha szeretnénk, hogy sokáig megőrizzék állapotukat.
Azt javaslom, kombináld az itt elhelyezett bútorok típusát, legalább egy olyan ülőalkalmatosságod legyen, ami tárolóval rendelkezik. Ide el tudod tenni a párnákat, takarókat, melyekkel kényelmet teremtettél.
Extra tipp: igazi piknik hangulatot varázsolhatsz, ha székek helyett alacsony puffokat, vagy babzsákokat alkalmazol.

butor1.jpg

butor2.jpg

butor3.jpg

  1. Probléma - Nincs hely asztalnak

Sok erkély annyira keskeny, hogy még a legkisebb méretű asztalt sem lehet elhelyezni rajta. Pedig jó lenne azt a csésze kávét vagy pohár bort letenni, még ha csak ácsorogva fogyasztjuk is azt. Szerencsére erre is van megoldás a korlátra szerelhető asztalok, vagy pultnak nevezhető elemek formájában.

asztal.jpg

asztal2.jpg

asztal3.jpg

+1. Probléma: nem tudom, mivel dekoráljak

Ha sikerült optimálisan berendezni az erkélyt, nem maradt más hátra, mint a dekoráció. Gondolom, mint a legtöbbeteknek, nekem is két dolog jut itt elsőre eszembe: virágok és fényfüzérek. Ez idáig rendben is van, de fontos ügyelned arra, hogy milyen növényekre esik a választásod. Nézz utána, vagy kérd a szaküzlet eladójának segítségét, hogy az erkélyeden lévő fényviszonyok valóban jók lesznek-e annak a növénynek, amit választottál. Fényfüzérből, lampionokból olyan keress, amit kültéri használatra gyártottak, bár ezeket is érdemes rossz idő esetén eltenni, ha sokáig szeretnéd őket használni.

noveny.jpg

feny.jpg



Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

Szép napot,
Ági

 

Képek forrása: Pinterest

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr7615716632
süti beállítások módosítása