Ti kérdeztétek 12. - Hogyan válasszak kanapét?

2020. május 21. 10:15 - agnesdualko

ikea_soederhamn2.jpg

 

A kérdőívben a kitöltők közül valaki az alábbi kérdést tette fel:

„Jó lenne egy támpont, hogy mekkora kanapé áll jól egy nappaliban. Van erre esetleg valami arányszám? :) (a mi nappalink 4x6 m)”

Ez a felvetés inspirált arra, hogy ne csak a méretet illetően, hanem bővebben is írjak a kanapéválasztás témaköréről.

 

beliani_oslo.jpg

Hogy biztosan megválaszoljam a feltett kérdést, kezdjük a mérettel.

Véleményem szerint egy kanapé méretét nem az határozza meg elsősorban, hogy „mi áll jól” a térnek (persze ez sem elhanyagolandó), hanem hogy hogyan szeretnénk használni az adott bútordarabot. Az ezzel kapcsolatos szempontokra mindjárt ki is térek, de előbb nézzük akkor, hogy a kanapé méreteit miként érdemes meghatározni.

A kanapé körül mindig hagyj legalább 70 cm-es közlekedési folyosót, ha ennél kevesebb van, folyton neki fogsz menni vagy a kanapénak, vagy az előtte lévő dohányzóasztalnak.
Ha derékszögben helyezel egymás mellé ülőbútorokat, a karfák ne legyenek egymáshoz túl közel, mert az ide leülő vendégeid térdei össze fognak koccanni.

innoshop_flexlux-glow-kanape.jpg

Elsősorban akkor érezzük majd kényelmesnek a kanapét, ha a beülési mélysége hozzánk passzoló.
Ha úgy szeretsz ülni, hogy a hátad egyenes és megtámasztott egyenesen, akkor, ha például 182 cm magas vagy, mint én, akkor számodra a 60-65 cm-es ülésmélység lesz az ideális. Kb. 75 cm-es háttámlával olvasáshoz is kényelmes lesz. Viszont ha felhúzott lábbal szeretsz ücsörögni filmnézés közben, 70-80 cm-es ülésmélységű kanapét válassz, 65-70 cm-es háttámlával.

Ha szeretnéd a kanapédat sok párnával is dekorálni, akár 90 cm-es ülésmélységig elmehetsz. Fontos azonban, hogy minél nagyobb az ülésmélység, annál alacsonyabb legyen a háttámla, hiszen félig fekvő helyzetben a fejednek nem lesz kényelmes.
Ha minden verzióban használod a kanapét, nyugodtan válaszd a mélyebb ülést, mert ezt párnákkal csökkenteni tudod.

ikea_soederhamn.JPG

A kanapé ülésmagasságát is érdemes fontolóra venni, itt a 40-43 cm-es magasság az ideális, ha ennél alacsonyabb, akkor nehezen fogsz tudni felállni és az idős nagyszüleidet is úgy kell majd felhúzni.

Ügyelj a kanapé mellé választott többi bútor méretére is. A dohányzóasztal ne legyen alacsonyabb, mint a kanapé ülésmagassága, mert kényelmetlen lesz, amikor le akarod tenni a borospoharat. Fontos még a szőnyeg mérete is, erről bővebben ITT írtam.

Az eddig felsoroltakon kívül a méret kérdésébe beleszól még, hogy hogyan fogjuk használni a bútort. Vedd számba, milyen igényeid vannak: hányan ültök majd rajta, amikor összegyűlik a család, vagy a barátok, akarsz-e rajta aludni napközben, legyen-e használható többszemélyes vendégágyként. Ha igen, arra is figyelj, hogy nyitott állapotban is maradjon mellette valamennyi hely.

dodo_heaven.jpg

A fenti szempontok figyelembevétele mellett segíthet a méretet eldönteni, ha egy papírra elkészíted a méretezett alaprajzot és az arányosan kivágott kanapékat „rápróbálod”.

A méret után még számos kérdés van, amit el kell döntenünk vásárlás előtt.

Egy kanapé tartóssága nemcsak azon múlik, hogy milyen anyagokból készült, hanem hogy milyen a belső felépítésük. Sajnos ez elsőre nem igazán látható, viszont sokat elárul a bútor alsó borítása, ami miatt érdemes benézni alá. Ha egy olcsó, vékony, szinte ujjal beszakítható anyag helyett egy strapabíró, erősebb szövetet és szép kidolgozású falábat találsz, az jó jel, ebben az esetben nagy valószínűséggel a kanapé belseje is tartós.

Az anyagok kopásállóságát egy ISO-szabvány/skála határozza meg, melyet a komolyabb gyártók minden esetben alkalmaznak. Ez az érték a Martindale-szám, 20 000 felett beszélhetünk kárpitanyagról, 40 000 felett már jó minőségű kárpitanyagról, 60 000 felett pedig akár nagy igénybevételnek kitett helyeken is használható az adott szövet.bonami_luna.jpegGondold át, hogy minek lesz kitéve a bútor - ha vannak gyerekek, állatok is a lakásban, esetleg rendszeresen a TV előtt vacsoráztok, sajnos jobban jársz, ha nem egy világos színű bútorszövettel, hanem inkább egy sötétebb és könnyen tisztítható anyaggal kárpitozott kanapét veszel. Ez lehet bőr, textilbőr stb., viszont a most újra divatos bársony anyagú bútorokat ebben az esetben jobb elkerülni.

Tehát a kérdésre visszatérve: a 4x6 négyzetméteres nappaliba is olyan bútort válassz, ami a fentiek alapján számodra megfelel. Túl kicsi, de túl nagy se legyen, hacsak nem az a cél, hogy sokan tudjatok egyszerre leülni. Figyeld meg, hogy inkább elterülve, vagy egyenes háttal szeretsz ülni rajta, vedd számításba, hogy milyen más bútorok vannak a helyiségben és nem utolsósorban, hogy mennyire fontos a könnyen takaríthatóság. Ha ezeket szépen sorban átgondolod, biztosan megtalálod a hozzád illő terméket.

iddesign_monza.jpg

Remélem, hasznos volt számodra ez a bejegyzés. Ha úgy érzed elakadtál, és segítségre lenne szükséged a kanapéválasztásban vagy szeretnéd, hogy én tervezzem meg a lakásod, írj üzenetet és egyeztessünk időpontot egy konzultációra!

Szép napot,
Ági

 

Forrás: Pinterest, lakaskultura.hu

 

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr4115705880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása