Ti kérdeztétek 9.0 - Hogyan válasszam ki a megfelelő étkezőbútort?

2020. május 11. 15:26 - agnesdualko

main_3.jpg

 

Ebben a bejegyzésben ismét egy olyan kérdéskört fogok körbejárni, melyről jeleztétek nekem a kérdőívben, hogy hosszas gondolkodásba estetek miatta.
Ez pedig nem más, mint az étkező asztal és a hozzá tartozó székek kiválasztása.

Az étkező helyiség bútorainak kiválasztása nem is annyira egyszerű, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Jónéhány szempontot kell figyelembe venni vásárláskor, amiket megpróbálok az alábbiakban kirészletezni.

Az első kérdés, hogy az étkező hol található – a konyha, vagy a nappali része, esetleg különálló helyiség a lakásban. Amennyiben a konyhában van, nagy valószínűséggel konyhapultként/dolgozófelületként is fogjuk az étkezőasztalt használni, ezért kiemelten fontos arra ügyelni, hogy milyen az asztal felülete.

Ezzel szemben, ha a nappaliban kapott helyet az étkező, más szempontokat is nézni kell: rajtunk múlik, hogy stílusában beleolvad, vagy szándékosan úgy alakítjuk ki, hogy láthatóan elkülönüljenek a funkciók. A nappaliban található étkezőnél arra is figyelj, hogy a kanapén ülve is kellemes látványt nyújtson az étkezőbútorok szerkezete – olyan termékeket válassz, melyeknek szépek a lábai.

Azt, hogy mekkora és milyen formájú asztalt vásárolsz, az adott hely méretéhez és a leültetni kívánt emberek számához igazítsd. Személyenként kb. 60 – 75 cm széles hellyel számolj, míg mélységében nagyjából 75-90 cm-rel (a felállással, leüléssel is tervezve) – ezek alapvető ergonómiai szabályok, melyek segítségével könnyen ki tudod számítani a szükséges asztal méretét, ahol mindannyian kényelmesen fogtok vacsorázni.

 

2011-0055_lakoepuletek_tervezese.png

Forrás: Bitó János - Lakóépületek tervezése (2013)

Fontos kérdés az asztal formája is, illetve a körülötte lévő ajtók és ablakok, egyéb bútorok elhelyezkedése, valamint hogy az asztal körbejárható legyen és a székeket be lehessen húzni alá.

Az étkezőasztalok tekintetében többnyire a szögletes formák kedveltek, mert ezek egyszerűbben beilleszthetők a térbe és akár fal mellé is állíthatók.
Viszont, ha van elegendő tér, választhatsz kerek asztalt is, amire sokkal könnyebb felteríteni egy kiadós lakomához.
Ha pedig kevés a hely, akkor a legjobb egy bővíthető (esetleg falról lehajtható) asztalt beszerezni. Ezeket vásárlás előtt mindenképpen próbáld ki. Nézd meg, hogyan működik a szerkezet: elég könnyű-e kinyitni, és minden állapotában megfelelően stabil-e. Biztosan tetszik összecsukva és kinyitva is, illetve a mérete is megfelelő.

kerek.jpg

Ahogy említettem, fontos az asztallap anyaga is, ehhez azt kell figyelembe venni, mekkora igénybevételnek lesz kitéve. Sajnos a fa könnyen lesz foltos és karcolódik, viszont ha tömörfa, a későbbiek során újra lehet csiszolni/lakkozni. A laminált és műanyag felületek könnyen kezelhetők, viszont könnyen karcolódnak és nem javíthatók. Ilyenkor használhatsz egy terítőt, viszont ha tartósabb felületre vágysz, egy üveg vagy márvány felületű asztal megoldás lehet.

marvany.jpg

Étkezőszékek esetében is szempont a könnyen tisztán tarthatóság, főleg, ha gyerekek is vannak a háztartásban. Igaz, hogy egyre inkább teret hódítanak a különféle anyagokkal szinte teljesen bekárpitozott székek, viszont ha könnyíteni szeretnéd a takarítás folyamatát, inkább valamilyen egyszerűen letörölhető felületű (fa, műanyag, bőr, textilbőr stb.) terméket vásárolj.

vege.jpg

 

Egy nappaliban található étkezőhöz választottam bútorokat és ehhez készítettem el az alábbi moodboardot. Az asztal mérete 200 x 95 x 74 cm, tehát kényelmesen elfér mellette 8 db szék.

 

etkezo_mood_2.jpg

 

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

 

Szép napot,
Ági

 

Képek forrása: Pinterest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr7615680854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása