Hogyan spórol neked a lakberendező?

2020. szeptember 21. 16:21 - agnesdualko

Itt a blogon igyekszem mindig olyan témákat feldolgozni, melyek minél többeteknek segítségére lehetnek. Bár a munkám arról szól, hogy a lehető legjobban személyre szabjam a szolgáltatásomat, úgy gondolom, hogy ezen a platformon akkor teszem a legjobbat, ha minél többen tudjátok hasznosítani azt, amiről írok.

Ezzel a bejegyzéssel szeretnék elkezdeni egy sorozatot, mely azokról a kérdésekről szól, melyekkel a munkám során többször találkozok. Amikor szóba kerül, hogy lakberendező vagyok, rendszerint felmerülnek különféle, ismétlődő tévhitek, így azt gondolom, hogy itt az ideje kommunikálnom ezekről.

furdo_render.jpg

Az első tévhit

- Lakberendezőt felkérni luxus kiadás - Nincs pénzem lakberendezőre -

Szeretném ezt a tévhitet két kitalált történeten keresztül eloszlatni.

Képzeld el, hogy van két főhősünk, Lotti és Lajcsi.

Lotti 35 éves, egyedülálló nő, marketingvezető egy multinacionális nagyvállalatnál. Nemrégiben vásárolt magának egy teljesen felújítandó lakást a belvárosban. Mivel úgy gondolta, hogy tökéletes stílusérzéke elegendő ahhoz, hogy a kivitelezést egyedül lebonyolítsa, nem kért segítséget, hanem nekiállt egymaga levezényelni a felújítást.

Szerencséjére talált is egy igényes kivitelezőgárdát. Mielőtt a szakemberek nekiláttak a munkának, annyi kérdést tettek fel Lottinak, hogy ő teljesen összezavarodott.

Hol legyenek a kapcsolók? Milyen ajtók legyenek beépítve, azok merre nyíljanak? Hogyan, milyen alakzatban kerüljön fel a burkolat? Milyen típusú világításokat szeretne és hova? Hol lesznek a bútorok, amihez világítás szükséges? Hogyan lesz megoldva a fűtés? És az árnyékolás? Ezeknek a kiépítése?

Lotti szép sorban valahogyan minden kérdésre megtalálta a választ, de nem volt mindig biztos benne, hogy jó döntést hozott. A folyamat során sokszor a barátai, szerettei és a kivitelezők tapasztalatára hagyatkozott, viszont az egész így is rendkívül idegörlő volt számára.

pexels-everton-nobrega-4155352.jpg

A felújítás hosszú hónapjai annyi energiát felemésztettek, hogy már a munkahelyén a felettesei is megjegyezték, hogy mostanában nem teljesít úgy a munkában, ahogy azt megszokták tőle – és figyelmeztették, hogy szedje össze magát, ha nem akar magának új állást keresni.

Ráadásul a burkolatok lerakása után fél évvel kiderült, hogy a termékek ismeretének hiányában olyan rossz minőségű laminált lapot választott, hogy a nappali egyik sarkában elkezdett felhullámosodni. Emiatt újra kellett rakni az egész helyiséget egy másik burkolattal, tehát gyakorlatilag kétszer fizette ki, hogy legyen valami a lába alatt a nappaliban.
Sajnos emiatt nem tudott elmenni a spanyolországi nyaralására, pedig ezek után igen csak kijárna neki a feltöltődés…

Lottival ellentétben Lajcsi úgy döntött, hogy lakberendező segítségét kéri a felújításhoz.

A történetben vastag betűvel jelöltem, ahol spóroltunk, vagy más módon pozitív hatással voltunk az ő életére.

Lajcsi 36 éves, egyedülálló, budapesti egyéni vállalkozó férfi, B2B szektorban tanácsadó. Munkája miatt sokat utazik. Ritkán dolgozik otthonról is, de többségében, amikor Budapesten tartózkodik egy coworking irodából végzi a munkáját. Tavaly vásárolt XIII. kerületi lakása szintén teljesen felújítandó állapotban volt.

pexels-andrea-piacquadio-3760069.jpg

Az első megbeszélés alkalmával a lakás teljes berendezésének kialakítására kaptam tőle megbízást. Első lépésben a helyiségek szerep szerinti kialakítását beszéltük át. Már itt körvonalazódott, hogy a bútorok nagyjából hova fognak kerülni.
Ez alapján meg tudtuk beszélni, hogy hova kerüljenek a lámpák, a kapcsolók és merre nyíljanak az ajtók, neki erre már nem kellett extra időt szánnia, hogy átgondolja.

A megbeszéltek szerint tervezőszoftverrel elkészítettem a lakás első terveit, így ő is 3D képeken láthatta, hogyan fog kinézni a lakása. Pár dolgot már itt meg tudtunk változtatni, még azelőtt, hogy költött volna rá.

nappali_render.png

Miután a látványterveket véglegesítettük, elkészítettem számára a konszignációt, vagyis a költségvetést. Ez egy olyan Excel-táblázat, ami tételesen tartalmazza a betervezett termékeket, azok aktuális árait és kategóriánként összesíti azokat. Ennek segítségével láttuk, hogy hol fogunk kifutni a költségkeretből, így még idő előtt tudtunk változtatni és néhány termék esetében kompromisszumot kötöttünk.

Például a mennyezeti lámpákat kicseréltük ugyanolyan teljesítményű, de kedvezőbb árkategóriájú darabokra, azért, hogy a konyhabútorba minden extra bekerülhessen, amit megbeszéltünk.
Lajcsi nagyon hasznosnak találta ezt a táblázatot, nem is gondolta volna, hogy a tervezésnek ilyen szerves része lesz ez.

Gépészetet, strangot áthelyezni nem lehetett, viszont a világítástervezéskor új álmennyezet került kialakításra. Az elektromos terveket átadtam a villanyszerelőknek, így pontosan oda kerültek a kiállások, ahol szükség van rájuk – se több, se kevesebb.

A tervezéskor fontos szempont volt, hogy a gardróbszekrényben elegendő hely legyen a munkája során viselt ingeknek és öltönyöknek. Javaslatom alapján a szekrénybe bekerült az egyik olasz gyártónak az innovációs terméke, egy szellőztető, szagtalanító rendszer, mely azt segíti elő, hogy ritkábban kell tisztítóba vinni az öltönyeit, mivel a rendszer képes a szagok megszüntetésére és a csírátlanításra is. Így azóta ritkábban kell tisztítóba vinnie ezeket, aminek ő nagyon örül, hiszen ez sok idejébe és pénzébe került ezidáig.

pexels-pixabay-325876.jpg

A lakást felszereltük egy okosotthon rendszerrel is, melyet a kalibrálás után Lajcsi okostelefonjával összekötöttünk. Ez a rendszer biztosítja a világítás, a fűtés, az árnyékolás, a szellőztetés és opcionálisan a zenelejátszók automatikus működtetését. A világítás mozgásérzékelőkkel van összekötve, és más fényerővel világít éjszaka, mint nappal. Lajcsi folyton meséli a barátainak, hogy milyen jó, hogy a fény nem ébreszti fel, ha ki kell mennie éjjel a mosdóba, sokkal könnyebben visszaalszik és ki tudja magát aludni.

Azt is imádja, hogy az árnyékoló rendszer GPS koordináták alapján kiszámítja, mikor kell az árnyékolókat felhúzni és mikor kell besötétíteni. Ezeken felül még számos funkciót be lehet állítani rajta és akár manuálisan is be lehet nyúlni a későbbiekben. Az egész rendszer lehetővé teszi, hogy a lakás energiahatékonyan működjön, ami Lajcsi számláinak végösszegén is meglátszik.

A nappaliban helyet kapott egy kinyitható, ágyazható kanapé is a vendégek fogadására, illetve kialakításra került egy munkaállomás is az otthoni munkavégzéshez. Korábban mindig szállást kellett foglalni a szüleinek, amikor látogatóba jöttek hozzá, mert ezek nem voltak megoldva – súlyos összegeket hagyva a szállásadók számláján.

A lakás egy olyan megbízható pontja lett Lajcsi életének, mely biztosítja a nyugodt pihenését, regenerálódását, azzal, hogy a nap végén a megteremtett harmonikus élettérbe érkezik meg.
Kipihentebb, nyugodtabb életet tud élni a korábbiaknál, mert a hálószoba is úgy lett kialakítva, hogy az alvás a legpihentetőbb legyen számára. Együtt választottuk ki azokat a bútorokat, amiket ő a legkényelmesebbnek talált. Mivel ennek köszönhetően teljesen kipihent, az élete minden területén felmerülő kihívásokat is könnyebben veszi, egyre nagyobb értékű szerződéseket köt és visz sikerre a munkájában.

A konyha úgy került kialakításra, hogy azokat a tápláló ételeket, melyre szervezetének szüksége van, könnyedén el tudja készíteni.
Teljesen őrá szabtunk mindent, nem veri be a fejét a felsőszekrénybe, minden kéznél van és átláthatóan tud elpakolni.
Sokkal szívesebben főz, mint korábban, így nem költ annyit étteremre, vagy ételrendelésre. Emiatt egészségesebbnek, energikusabbnak is érzi magát, ami szintén ahhoz vezet, hogy az élete minden területén jobban teljesít.

A történetet még tovább is folytathatnám, de remélem ennyiből is érzed, hogy a lakberendezői szolgáltatásra nem költségként, hanem befektetésként kell gondolnod.
Hiszen amit a szakember díján megspórolsz, azt máshol fogod elkölteni, sajnos nagy eséllyel rosszul, vagy többször, mert utána javítani kell.

Kinek a helyében lennél szívesebben? Lottiéban, vagy Lajcsiéban?

Szerintem mindketten tudjuk a választ.


 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

Szép napot,
Ági

 

 

Fotók: Pexels
Fürdőszoba és nappali átványterv: saját munka

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr8616209098
süti beállítások módosítása