3+1 tipp az otthonos indusztriál stílusú lakáshoz

2021. március 01. 20:37 - agnesdualko

Az indusztriál stílus nagy népszerűségnek örvend a lakberendezésben. Alapvetően úgy gondolom, hogy nem létezik olyan enteriőr, amely 100 %-osan stílustiszta, mindig keverednek valamilyen szinten a különféle stílusjegyek – viszont egyre többször szembesülök én is olyan kérésekkel, ami ehhez a stílushoz köthető.

ind1.jpg

A loft vagy industrial stílus Amerikából származik, egykori gyárépületeket alakítottak lakásokká. Ezekben így megmaradtak olyan elemek, melyeket ma ehhez az irányhoz kötünk (akkor is, ha már nem gyárépületben kialakított lakásról beszélünk).
Ezek például a látszó csövek, fém kiegészítők, beton és betonhatású felületek, téglafal, vagy vakolatlan falak és összességében sok fa és fém felület.
Alapszínei a fekete, a szürkék, de a barnás és bézses árnyalatok is jellemzőek rá.

Jellemzően egy nagyon karakteres és inkább férfias stílus ez, nem csoda hát, hogy nemrégiben azt a kérdést kaptam, hogy hogyan lehet egy indusztriál lakást otthonossá tenni.
Ehhez hoztam most néhány tippet, melyek egyébként nem csak ezeket a lakásokat teszik otthonosabbá – más irányzatban is felhasználhatók.

Szerencsére egy ilyen lakásban talán még kreatívabbak lehetünk, mint azt egyébként „illik”, így akár meghökkentő párosításokat is alkalmazhatunk a térben.
Na de nézzük is, mik a tippjeim:

1. Fektess hangsúlyt a világításra!

Több bejegyzésemben is említettem már, mennyire fontos, hogy a világítás jól ki legyen találva az otthonodban. Egy olyan lakásban, ahol a stílusra az a jellemző, hogy sok a sötét felület, ez kiemelten igaz. Használj többféle lámpát: a mennyezeti csillár mellett legyen állólámpád, asztali lámpáid is, ahol lehet, rejtett LED világítást is alkalmazhatsz. Ezekben a lakásokban nagyon jól néznek ki a dekorizzóval ellátott lámpák.

ind2.jpg

Tipp: magasabb belmagasságnál akár betehetsz egy nagyobb méretű kristálycsillárt is – ez igazán vagánnyá varázsolja majd a helyiséget.

ind4.jpg

 

2. Használj puha textileket!

Beton, tégla és fém csövek – nem csoda, hogy minden érzékszervünk vágyik ezek ellensúlyozására, egy kis lágyságra. A fények mellett a textilek helyes kiválasztásával tudsz puhaságot varázsolni a térbe. Nyugodtan jöhet egy vastagabb szőnyeg, különleges anyagú díszpárnák vagy egy lágy esésű függöny. A függöny szintén egy olyan dolog, amit szeretnek az emberek lespórolni, mondván, hogy van redőny vagy egyéb árnyékolás, pedig rendkívül öltözteti és otthonossá teszi a teret.

ind6.jpg

ind5.jpg

 

3. Dekorálj hangsúlyosan!

Ez az a stílus, amiben nyugodtan alkalmazhatsz hangsúlyos, akár meghökkentő dekorelemeket. Nagyméretű színes poszterek, festmények, tükrök díszes kerettel, szobrok, vagy állatbőr a falon. Bármi jöhet, ami tetszik neked és megfelelőnek találod arra, hogy fókuszpontot képezz vele.

ind8.jpg

ind7.jpg

 

+1 Szobanövények

A fényeken, textileken, dekoráción túl talán még a növényeket fontos megemlítenem ebben a felsorolásban. Nincs olyan lakás, melyet ne tenne otthonosabbá az, amikor elhelyezünk benne néhány odaillő szobanövényt vagy virágot. Az indusztriál/loft lakásokra eredetileg jellemző volt a nagy belmagasság, melyekbe simán be lehetett tenni nagy, dézsás növényeket is. Ha a Te lakásod ezt nem engedi, még mindig választhatsz nagy levelű típusokat.

ind9.jpg

ind10.jpg

 

 

Fotók: Pinterest

 

Ha tetszett az írásom és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról vagy kreatív alkotásomról, akkor kövess a Facebook oldalamon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agnesdualko.blog.hu/api/trackback/id/tr9216443348
süti beállítások módosítása